Με πιο αργά και προσεκτικά βήματα χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η πανδημία στην Ελλάδα σε σύγκριση με το τι ισχύει στο εξωτερικό, καθώς ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε πλήρη αποκλιμάκωση των περιορισμών μέχρι το Μάρτιο.
Η διαφορά στην ταχύτητα επιστροφής στην κανονικότητα αποτυπώνει τη διαφορά που μας χωρίζει με τα άλλα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη και τον αριθμό των θανάτων από τη νόσο Covid 19.
Ένα βήμα πιο μπροστά και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου στη Νέα Υόρκη, το Ιλινόις και την Καλιφόρνια, έχει ήδη σταματήσει η χρήση της μάσκας ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους, με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι να διαδίδει το μήνυμα πως ο ιός εισέρχεται σε ενδημική φάση και δεν αποτελεί πλέον υγειονομική απειλή.
Στη Γηραιά Ήπειρο οι χώρες που κρατούν τα ηνία στην ταχύτερη αποκλιμάκωση των μέτρων είναι οι σκανδιναβικές οι οποίες επέβαλαν και τους λιγότερους περιορισμούς στις κρίσιμες φάσεις της πανδημίας.
Η Σουηδία έχει ήδη προχωρήσει σε πλήρη άρση όλων των περιορισμών και σταματά τη διανομή των δωρεάν τεστ τα οποία κατά το προηγούμενο διάστημα προσέφεραν τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.
Δεύτερη σε ταχύτητα αποκλιμάκωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία η οποία ετοιμάζεται να κηρύξει το τέλος της πανδημίας ένα μήνα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία. Στις 24 Φεβρουαρίου, Τσικνοπέμπτη στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά τους τελευταίους περιορισμούς που στην πραγματικότητα δεν ήταν και πολλοί, απαλλάσσοντας τα άτομα που βγαίνουν θετικά στον κορονοϊό μετά από εργαστηριακό τεστ να μένουν σε απομόνωση.
Η επίσπευση όλων των διαδικασιών έγινε κάτω από τη σκιά του σκανδάλου party-gate με τον Βρετανό πρωθυπουργό να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να μη γίνει περισσότερο δυσάρεστος στους Βρετανούς, αφού αποκαλύφθηκε ότι πήγαινε ο ίδιος σε πριβέ πάρτι στη Downing Street κατά τη διάρκεια του περσινού Χριστουγεννιάτικου lockdown.
Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη καταργήσει τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους με τη Γαλλία να εξετάζει και την κατάργηση του υγειονομικού πάσου (green pass) τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία προχωρά και αυτή στην κατάργηση του υγειονομικού πάσου, καταρχάς για την είσοδο στα καταστήματα του λιανεμπορίου, και έπεται η άρση όλων των περιορισμών στην εστίαση και η την παύση της υποχρέωσης για τηλεργασία.
Στην Ελλάδα η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων προχωρά βήμα-βήμα με την επιστροφή των όρθιων στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης από το Σάββατο 19/2, την αύξηση της χωρητικότητας των γηπέδων στο 50%, τη μείωση του ποσοστού τηλεργασίας στο 20% και την επιστροφή των σχολικών εκδρομών στη μαθητική ζωή, με το γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να επισημαίνει πως δε συμφωνεί με την αυξημένη ταχύτητα με την οποία γίνεται η χαλάρωση των περιορισμών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα να διευκρινίζει και εκείνη από τη μεριά της ότι θα προχωρήσουμε αργά και προσεκτικά.
Η αιτία γι αυτή τη διαφορά ταχύτητας στην αποκλιμάκωση των μέτρων μεταξύ Ελλάδα και Ευρώπης είναι πολυπαραγοντική. Καταρχάς οφείλεται στη διαφορά της εμβολιαστικής κάλυψης, που μας χωρίζει από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πρωτοστατήσει στην επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και στον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο οποίος εξακολουθεί να καταγράφεται στην πατρίδα μας.
Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC, στα μέσα Φεβρουαρίου η Ελλάδα είχε 65 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν η Γερμανία είχε μόλις 6 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Αυστρία 10 θανάτους και η Ισπανία 13 θανάτους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Δανία είχε μόλις 33 ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν οι 12.
Εντός συνόρων, η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ό,τι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που έχει μειωθεί κάτω από τους 500 και βαίνει σταθερά μειούμενος. Στον πιο σκληρό δείκτη της πανδημίας ωστόσο, στους θανάτους η βελτίωση είναι βασανιστικά αργή.
Από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης σχολιάζει ότι θα μπορούσαμε και εμείς να κινηθούμε πιο γρήγορα αν δεχόμασταν έναν αυξημένο αριθμό θανάτων ως φυσιολογική απόρροια του ποσοστού των ανεμβολίαστων πολιτών όπως γίνεται στην Αμερική.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύνολο των ενηλίκων του εγχώριου πληθυσμού το 20% παραμένει μη εμβολιασμένο με σχεδόν 300.000 πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω να παραμένουν ανεμβολίαστοι και άλλους 250.000 από τους δικαιούχους της 3ης δόσης, να μην έχουν κάνει τον αναμνηστικό εμβολιασμό.
Το ζήτημα των ανεμβολίστων είναι ένα αγκάθι για τη Δημόσια Υγεία, με τους ειδικούς να ευελπιστούν εν μέρει να αντιστρέψουν την κατάσταση με την άφιξη του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax το οποίο είναι παλιότερης, δοκιμασμένης τεχνολογίας, σαν τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας που έχουν κάνει τα παιδιά, χωρίς να το συνοδεύει κάποια θεωρία συνωμοσίας ότι... μπορεί να μας αλλάξει το DNA.
Βέβαια, οι ελπίδες των ειδικών στηρίζονται στη μεταστροφή των αναποφάσιστων, γιατί στο σκληρό πυρήνα των αρνητών κανένα εμβόλιο οποιασδήποτε προέλευσης και οποιασδήποτε τεχνολογίας δε θα μπορέσει να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.
Η Δανία και Σουηδία από τα παραδείγματα του τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη είναι χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, με τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς να είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 100% από την ώρα που έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής σχολιάζει ότι δεν είναι εύκολο να συγκρίνουμε τους Σκανδιναβικούς λαούς με την Ελλάδα γιατί σε αυτές τις χώρες ηλικιωμένοι διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας και έχουν εμβολιαστεί μαζικά από τα πρώτα στάδια του εμβολιαστικού προγράμματος.
Αναφερόμενη στην προοδευτική χαλάρωση των μέτρων η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα υπογραμμίζει ότι θα γυρίσουμε στην κανονικότητα με προσεκτικά βήματα και η μάσκα ειδικά σε κλειστούς χώρους και εκεί που υπάρχουν συγχρωτισμοί (και σε εξωτερικούς χώρους) θα εξακολουθείς να μας συνοδεύει για αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα.
Το ορόσημο που έχουν θέσει οι περισσότερες χώρες για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα είναι οι αρχές Μαρτίου. Η Ελλάδα ακολουθεί με ζυγισμένο βηματισμό θέτοντας στόχο ένα σχεδόν κανονικό Πάσχα το οποίο πέφτει μέσα Απριλίου, αφού ξεπεράσουμε το σκόπελο του καρναβαλιού με τις Αποκριάτικες παρελάσεις να μην έχουν λάβει έγκριση, καθώς αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία που έχει ο ιός για αναζωπύρωση.
Έτσι λοιπόν η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έβγαλε κόκκινη κάρτα στην παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου και τα σχετικά street events προκειμένου να μη χάσουμε ούτε μια σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος