Η επιβράδυνση των εμβολιασμών που μας εμποδίζει να ορθώσουμε επαρκώς «ψηλό» τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα αφήνει μόνο μια εναλλακτική λύση για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, με τον καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκο Σύψα, να τη συνοψίζει στη φράση: Ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι θα εκτεθούμε στον ιό».
Με τη διαφορά ότι η «φυσική» ανοσία από τη νόσηση κερδίζεται με βαρύτατο τίμημα, καθώς αρκετοί ασθενείς νοσούν βαριά, πολλοί ταλαιπωρούνται από τα long covid ή post covid συμπτώματα, τα οποία πλήττουν ακόμα και παιδιά με φοβερή αναίτια κόπωση, κατάθλιψη, καρδιολογικές και πνευμονολογικές επιπλοκές, με τον κορονοϊό να διασπείρεται στον ανεμβολίαστο ή τον ανεπαρκώς εμβολιασμένο πληθυσμό κατά κύματα.
Κάθε τέτοιο κύμα ισοδυναμεί με αναζωπύρωση της πανδημίας και προκαλεί νέα αύξηση των κρουσμάτων που συμπαρασύρει αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων, με τους λοιμωξιολόγους και τους επιδημιολόγους της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας και του εξωτερικού να συμφωνούν πως τα κύματα της Covid θα συνεχίζονται και πως η λήξη συναγερμού δεν θα έρθει τόσο γρήγορα.
Οι ειδικοί τοποθετούν τη λήξη του (παγκόσμιου) συναγερμού σε εκείνη τη χρονική στιγμή που ο κορονοϊός από υγειονομική απειλή θα υποβαθμιστεί σε ενδημική νόσο κι όχι στην καταγραφή μηδέν κρουσμάτων, με τον καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να εκτιμά ότι θα χρειαστεί να περάσει μια 4ετία για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της πανδημίας.
Στα νέα πανδημικά κύματα -που θα είναι πιο ήπια (λόγω της επίδρασης του εμβολιασμένου πληθυσμού στην εξίσωση) αλλά αλλεπάλληλα, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τα σχολεία, οι κλειστοί χώροι και τα ΜΜΜ με τα ερευνητικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την αερομεταφορά του κορονοϊού σε αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο μέτρων να δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για την ασφαλή λειτουργία των κλειστών χώρων.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Μανωλόπουλος, ο κορονοϊός μεταφέρεται με αερόλυμα το οποίο έχει ακτίνας δράσης τα 4 μέτρα, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα για τους κανόνες προστασίας, οι οποίοι επηρεάζονται καταλυτικά και από άλλον ένα παράγοντα, την ψυχική κόπωση.
Ταυτόχρονα ελλοχεύει και ο μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθούν και να διασπαρθούν νέες μεταλλάξεις που θα καταστήσουν «άχρηστα» τα υπάρχοντα εμβόλια. Ο κίνδυνος αυτός είναι πάντα ορατός καθώς χώρες με εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού παραμένουν ανεπαρκώς εμβολιασμένες ή και καθόλου εμβολιασμένες, με τις προηγούμενες πανδημίες που γνώρισε η ανθρωπότητα να δείχνουν ότι οι πανδημίες διαγράφουν τον κύκλο τους και «τελειώνουν» όταν εμφανιστεί ένα στέλεχος του ιού που θα έχει υψηλή μεταδοτικότητα (σαν το στέλεχος Δέλτα) και πολύ χαμηλή θνησιμότητα.
Ωστόσο, η συμπεριφορά του κορονοϊού έως τώρα υπήρξε αρκετά διαφορετική, γεγονός που δεν επιτρέπει στον Άντονι Φάουτσι και τον Μάικλ Όστενχολμ- αμφότεροι είναι επιστημονικοί Σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν σε θέματα Δημόσιας Υγείας -να αισιοδοξούν ότι η πανδημία covid θα «συμπεριφερθεί» σαν τις προηγούμενες πανδημίες που βίωσε η ανθρωπότητα.
Τώρα, οι μέρες που διανύουμε θυμίζουν κατακαλόκαιρο αλλά μοιραία θα έρθει το φθινόπωρο και ο χειμώνας με δύο ακόμα προκλήσεις να απαιτούν άμεση λύση: Αφενός τη χορήγηση της 3ης δόσης εγκαίρως και στον πληθυσμό που τη χρειάζεται, καθώς δεν έχουμε το περιθώριο να μειωθεί κι άλλο (έστω στα χαρτιά) το αληθινό ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Αφετέρου την έγκαιρη χορήγηση μέσα στον Οκτώβρη και Νοέμβρη του αντιγριπικού εμβολίου, με το οποίο πέρσι εμβολιάστηκε αριθμός ρεκόρ πολιτών με αποτέλεσμα (σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας) να μην εκδηλωθούν κρούσματα γρίπης.
Η ταυτόχρονη νόσηση και με τις δύο λοιμώξεις τρομάζει τους ειδικούς και γι αυτό άλλωστε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο που θα αναπτυχθεί-εκταμιεύοντας την εμπειρία που κέρδισε αυτούς τους 18 μήνες η επιστημονική κοινότητα θα περιέχει σε μια νανοκάψουλα την πληροφορία για την πρωτεϊνη -ακίδα αλλά και για τον ιό της γρίπης όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, προσθέτοντας με βεβαιότητα ότι στο μέλλον οι covid εμβολιασμοί δεν θα γίνονται σε εμβολιαστικά κέντρα αλλά στον οικογενειακό ιατρό και στον παιδίατρο.