Κορυφαίος παράγων του δικηγορικού χώρου, από τους μετριοπαθείς και σοβαρούς, έλεγε προ καιρού πως οι αποχές διαρκείας των δικηγόρων που κλείνουν επ' αόριστον τα δικαστήρια, δεν είναι το πιο δόκιμο μέσο διεκδίκησης γιατί για να σταματήσεις θα πρέπει να έχεις κερδίσει κάτι.
Είναι το ίδιο πρόσωπο που από τη στιγμή που τέθηκε το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού είναι στα «κάγκελα» ζητώντας αποχή διαρκείας. Η αλλαγή κλίματος και «επαναστατικής διέγερσης» των δικηγόρων αυτή τη φορά έχει να κάνει με την διαπίστωση τουλάχιστον 9 στους 10 πως «το ασφαλιστικό είναι η ταφόπλακά μας». Είναι άλλωστε η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που εμφανίζονται τόσο ενωμένοι ενάντια σε νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως η Ολομέλεια:
1. Διαφοροποιείται απόλυτα από την συνολική λογική του προσχεδίου νόμου, που οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.
2. Η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό 38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23%, της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του. Ενώ είναι γνωστό, ότι ήδη σήμερα οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ισχύουσες – συνεχώς αυξανόμενες – ασφαλιστικές εισφορές.
Ήδη αύριο 12 Ιανουαρίου οι δικηγόροι πραγματοποιούν τριήμερη αποχή και την Πέμπτη 14/1 θα αποφασίσουν πιθανότατα αποχή διαρκείας «βάζοντας λουκέτο» στο νευραλγικό χώρο των δικαστηρίων που εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις και στοιβάζονται έσοδα του κράτους τα οποία θα μπορούσαν να ανακουφίσουν το δημόσιο ταμείο. Μια τέτοια «πολεμική» κίνηση σε νομοσχέδιο μάλιστα που φέρνει ως υπουργός ένας δικηγόρος (Κατρούγκαλος) θα δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα και σίγουρα θα δημιουργήσει σοβαρούς μπελάδες στην κυβέρνηση.
Φυτοζωεί η πλειοψηφία των δικηγόρων
Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι δικηγόροι ουσιαστικά στην πλειοψηφία τους «φυτοζωούν», όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία:
- 8.057 δικηγόροι το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν έκοψαν ούτε ένα γραμμάτιο στα δικαστήρια. Δεν συμμετείχαν δηλαδή ούτε σε μια δίκη.
- 2.800 είχαν μόνο μία ή δύο παραστάσεις, ενώ 3-4 παραστάσεις είχαν 2.215 δικηγόροι.
Η κρίση βαθαίνει ολοένα σε έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς κλάδους της χώρας, με εγγεγραμμένα 22.400 μέλη. Το 2014, οι δικηγόροι χωρίς καμία παράσταση στα δικαστήρια ήταν 7.112. Και εκείνοι που είχαν από μία μέχρι 2 «παρουσίες» ήταν 1.000 λιγότεροι πέρυσι, δηλαδή 1.889. Το έτος που διανύουμε, τα σύννεφα πυκνώνουν και οδηγούν σε αδιέξοδο. Δικηγόροι 15ετίας αδυνατούν (με το προηγούμενο καθεστώς) να καταβάλλουν ακόμη και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να «βγουν» τα έξοδα του γραφείου. Η αγορά εξάλλου δεν κινείται, συμβόλαια δεν γίνονται, ούτε έλεγχοι τίτλων…