Γιατί όχι στην Πνύκα ο Barack Obama;

Γιατί όχι στην Πνύκα ο Barack Obama;

Το αστεροσκοπείο Αθηνών, κοντά στο οποίο αναμενεται να πραγματοποιηθεί η ομιλία του B. Obama. Photo by C messier - Own work, CC BY-SA 4.0.

Ένας Αμερικανός Πρόεδρος που μιλά για τη Δημοκρατία, θα έπρεπε να κάνει την ομιλία του στον πλέον προβεβλημένο χώρο που σχετίζεται με τη Δημοκρατία και με την αρχαία Αθήνα, στην Πνύκα. Ο Barack Obama όμως δεν θα μιλήσει εκεί, αλλά στο πλάτωμα των δυτικών λόφων, κοντά στο αστεροσκοπείο Αθηνών. Η ομιλία του θα γίνει με φόντο την Ακρόπολη των Αθηνών, κάτι για το οποίο εξαρχής είχε εκφραστεί επιθυμία, και έχει προγραμματιστεί για τις 16 Νοεμβρίου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης «του πλατώματος του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων, για την πραγματοποίηση ομιλίας, εντός του μηνός Νοεμβρίου 2016.». Η εγγραφή του θέματος στην ημερήσια διάταξη έγινε με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, πιθανότατα το αίτημα κατατέθηκε πολύ βιαστικά. Στην πρώτη κοινοποίηση της ημερήσιας διάταξης, την Παρασκευή, δεν υπήρχε. Εισήχθη στην ανακοινοποίηση που έγινε αργότερα.

Ο Barack Obama θέλει να θυμούνται όλοι την ομιλία του στην Αθήνα, γενέτειρα της Δημοκρατίας, όπως όλοι θυμούνται την ιστορική ομιλία του Κένεντι στο Βερολίνο. Θα είναι μια βαρυσήμαντη «ομιλία πολιτικής κληρονομιάς» (legacy speech) με την οποία θα αναφερθεί εκτενώς στη Δημοκρατία και ειδικότερα στο πόσο ισχυρή έχει αποδειχθεί στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που, έστω και αν η πρόταση για τους δυτικούς λόφους έγινε από την αμερικανική πλευρά (κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί), θα έπρεπε να είχε προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση η Πνύκα. Για μια τέτοια ομιλία παγκόσμιας εμβέλειας που γίνεται από αρχηγό κράτους και αφορά στη Δημοκρατία, αυτό είναι το ενδεικνυόμενο μνημείο. Θα ήταν πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να προβληθεί από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κόσμου ακόμα και το συμβολικό όνομα της Πνύκας, το οποίο συνδέει τη Δημοκρατία με την αρχαία Αθήνα.

(Προλαβαίνουμε όσους θα επιχειρήσουν να αποδώσουν την απόφαση να μιλήσει προς το αστεροσκοπείο σε λόγους ασφαλείας, λέγοντας πως αυτό δεν είναι αποδεκτό επιχείρημα. Στην Πνύκα γίνονται εκδηλώσεις στις οποίες μετέχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πολλοί αρχηγοί κρατών. Αλίμονο αν δεν μπορεί να ελεγχθεί 100% η ασφάλειά τους).

Αντιγόνη Καρατάσου