Εν έτει σωτηρίω 2015, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κραδαίνοντας τη ρομφαία για την πάταξη της διαφθοράς συμπεριέλαβαν ως τροπολογία άρθρο με το οποίο η χρήση παρανόμως κτηθέντως υλικού, για παράδειγμα παράνομης ηχογράφησης, γινόταν αποδεκτή. Στόχος τους τότε ήταν να νομιμοποιήσουν τη χρήση για το «στικάκι» της περιβόητης λίστας Λανγκάρντ, ενοχοποιώντας μεταξύ άλλων τον Στ. Παπασταύρου.
Ωστόσο τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν τις εκλογές άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα. Και κατάργησαν το σχετικό άρθρο, για το οποίο τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον πανικό του κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή το επανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ηχογραφημένων συνομιλιών ή άλλου παρανόμου υλικού ήταν καλή και υπέρ της πατάξης της διαφθοράς όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ συγκυβερνούσαν και επιχειρούσαν να παγιδεύσουν τους αντιπάλους τους. Η απόφαση να συμπεριληφθεί τότε το άρθρο αυτό (άρθρο 65) στον νόμο 4356/2015 κρίθηκε απαραίτητη, «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης, αποδεικτικών μέσων η χρήση των οποίων, υπό το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμώρησης πράξεων μεγάλης απαξίας, όπως κακουργημάτων μεγάλης φοροδιαφυγής»
Αυτά υποστήριζαν το 2015 οι συγγραφείς του άρθρου, το οποίο λειτούργησε μέχρι και το 2019. Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει την επερχόμενη ήττα και την απομάκρυνση από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την απώλεια της εξουσίας τα πράγματα άλλαξαν. Το άρθρο δεν χρειαζόταν πια. Και δεν συμπεριελήφθη στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα τις οποίες μόνη της ψήφισε η τότε κυβέρνηση.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αυτός ήταν εκ των βασικών λόγων που ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε την προκήρυξη εκλογών. Όπως και ότι όσα συμπεριελήφθησαν τότε σχετικά με τις μολότοφ και άλλα σχετικά, είχαν ως στόχο να στρέψουν τα βλέμματα αλλού. Άλλωστε από τότε κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες που προκαλούσαν έναν πανικό στην απερχόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και στα στελέχη της.
Έναν πανικό που τώρα εκδηλώνεται, οδηγώντας στο σημείο να κυκλοφορούν non papers με τα οποία καταγγέλλεται η σημερινή κυβέρνηση διότι τον Νοέμβριο του 2019, μαζί με τις αλλαγές που επέφερε στον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε και την αρχική διάταξη.
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια ώστε επιχειρούν να συνδέσουν την επαναφορά άρθρου της δικής τους κυβέρνησης με τις ηχογραφημένες συνομιλίες και την κατασκευή ενός αφηγήματος το οποίο κατηγορεί την Ν.Δ. ότι χρησιμοποιούσε παρακρατικούς μηχανισμούς για να παγιδεύει τους φέροντες το ηθικό πλεονέκτημα.
Μάλιστα επιχειρείται μέχρι και θυματοποίηση του… Νίκου Παππά και γίνεται λόγος για καταγραφή ιδιωτικής συνομιλία την ώρα που ο ίδιος εμπλέκει πρώην υπουργούς συναδέλφους του, εισαγγελικούς λειτουργούς που θα καλούσε για να τους τραβήξει το αυτί και ασχολείται με υποθέσεις που αφορούσαν τότε στην ελληνική δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση το non paper και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως θύμα ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και ο Νίκος Παππάς πέραν των πολλών ερωτημάτων που προκαλούν δείχνουν και την πρόθεσή του πρώην Πρωθυπουργού να στηρίξει τον στενό του συνεργάτη και φίλο.
ΥΓ. Η λέξη παρακράτος συνδέεται με το ίδιο το κράτος την εξουσία. Αφορά παράνομους μηχανισμούς που δρουν υπό την πολιτική εξουσία ή μέρους αυτής, εκτελώντας εντολές της.