Γιατί επιμένει ο Τσιτσιπάς στο λάθος μήνυμα – Νέες δηλώσεις περί εμβολιασμού και ανοσίας

Γιατί επιμένει ο Τσιτσιπάς στο λάθος μήνυμα – Νέες δηλώσεις περί εμβολιασμού και ανοσίας

Επιμένει ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο λάθος μήνυμα αναφορικά με τον εμβολιασμό προχωρώντας όμως και ένα βήμα παραπάνω εκφράζοντας και θέση για τον εμβολιασμό των νέων, τη δημιουργία ανοσίας, τα εμβόλια που τα χαρακτηρίζει πειραματικά, δείχνοντας παράλληλα άγνοια για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν μέχρι και τα παιδιά άνω των 12 ετών. Οι νέες δηλώσεις στέλνουν ακόμη χειρότερο μήνυμα.

Πειραματικά τα εμβόλια για τον αθλητή του τένις που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης αποτελώντας και ένας είδος πρότυπου για χιλιάδες νέους και νέες και ο οποίος μετά τις πρώτες δηλώσεις του μέσω των οποίων εμφανιζόταν να τάσσεται κατά του εμβολιασμού και να υποστηρίζει πως ο ίδιος θα το κάνει μόνον αν υποχρεωθεί προχώρησε σε νέες που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση σε όσους τον παρακολουθούν.

Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε να υποστηρίζει πως οι νέοι της ηλικίας του δεν χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο καθώς και ότι πρέπει να κολλήσουν τον ιό για να αποκτήσουν με τον τρόπο αυτό ανοσία. Δεν σταμάτησε όμως εκεί προχώρησε ακόμη περισσότερο χαρακτηρίζοντας τα εμβόλια πειραματικά, μιλώντας για παρενέργειες που προκαλούν και επικαλούμενος μέχρι και περιπτώσεις γνωστών του.

Και πάλι όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό. Ουδείς γνωρίζει αν με τις νέες του δηλώσεις επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις πρώτες. Αν αυτός ήταν ο στόχος, απέτυχε. Πράγματι, τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά. Γίνονται πλέον για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων. Είναι αναγκαία. Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών σε αυτό το πλαίσιο κινούνται τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Και αναζητούν… πρεσβευτές μέσω των οποίων θα απευθυνθούν σε όλες τις ηλικίες και όχι σε ανθρώπους όπως ο Τσιτσιπάς που καλούν εμμέσως πλην σαφώς του νέους της ηλικίας του να μην εμβολιαστούν.

Ουδείς γνωρίζει τι ενημέρωση έχει ο συγκεκριμένος διεθνούς φήμης είνα αλήθεια αθλητής. Χαρακτηρίζει τα εμβόλια πειραματικά όπως κάνουν οι αρνητές και όσοι θέλουν να αποφύγουν να εμβολιαστούν, καλεί τους νέους να χτίσουν ανοσία μόνοι τους κρίνοντας (κανείς δεν γνωρίζει με βάση ποια δεδομένα έχει ο συγκεκριμένος) ότι δεν κινδυνεύουν.

Το χειρότερο όμως είναι ότι εμφανίζεται να έχει πλήρη άγνοια. Διότι όταν σημειώνει πως «νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος» δείχνει πως έχει χάσει κάποια… επεισόδια. Κάποιος δεν τον ενημέρωσε και δεν το έκανε και ο ίδιος δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως ασχολούνται με τις αποφάσεις επιστημονικών φορέων και κυβερνήσεων αναφορικά με τις νεότερες ηλικίες.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα έχουν εγκριθεί εμβολιασμοί για παιδιά άνω των 12 ετών. Η δε αγωνία όλων είναι να εμβολιαστούν οι νέοι για να σταματήσουν να μεταφέρουν τον ιό και ειδικά την μετάλλαξη Δέλτα ενώ όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται πως και αυτοί πλέον εντάσσονται στις ομάδες κίνδυνου.

Είναι σίγουρα δικαίωμα του Στέφανου Τσιτσιπά να μην εμβολιαστεί και να δηλώνει πως δεν θα το κάνει όσο δεν είναι υποχρεωτικό όχι για την υγεία του και την υγεία των άλλων αλλά για τη συμμετοχή στα διάφορα τουρνουά τένις. Μόνο που αυτό το δικαίωμα του αφορά στην υγεία όλων και όχι μόνο στη δική του. Και συνήθως τα πρότυπα για τους άλλου και ειδικά για τους νέους δεν είναι πρότυπα μόνο ως προς τις αθλητικές επιτυχίες.

Συγκεκριμένα ο Στέφανος Τσιτσιπάς δήλωσε: 

«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Το εμβόλιο για μένα δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι κάτι καινούργιο. Έχει ορισμένες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος.

Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις» ενώ συμπλήρωσε: 

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το.

Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία. Δεν το βλέπω σαν κάτι κακό. Όπως είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίσει για τον εαυτό του τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν λέω το αντίθετο. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μας δοθούν πολλές επιλογές, αλλά μέχρι τότε θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην».

Όλα όσα ανέφερε είναι όσα επικαλούνται τόσο οι αντιεμβολιαστές όσο και αυτοί που προτάσσουν από τα δικαιώματα μέχρι την επιφύλαξη να μη συμμετάσχουν στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας μέσω των εμβολιασμών.