«Τα κρούσματα της Όμικρον είναι κλινικά ελαφρότερα σε 128 χώρες και αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους» τόνισε Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθησυχάζοντας για την κατάσταση των κρυσμάτων και συμπλήρωσε πως ενδεικτικά «στις ΜΕΘ δεν υπήρχε αυτό το διάστημα ούτε μια περίπτωση που μπήκε στη μονάδα ή διασωληνώθηκε».
Όμως η Ελ. Γιαμαρέλου μιλώντας σε πρωινή εκπομπη του ΣΚΑΙ δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμου τονίζοντας πως η Δέλτα παραμένει ενώ τόνισε πως υπάρχει «σε ποσοστό περίπου 12%».
Αναφερόμενη στον αριθμό κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί το απόγευμα σημείωσε πως «υπάρχει περίπτωση να πάμε και πάνω από 50.000 στα κρούσματα», ωστόσο όπως είπε «σύμφωνα με τα στοιχεία των συναδέλφων της που παρακολουθούν τα λύματα υπάρχει μια σταθεροποίηση».
Επιπλέον, εκτίμησε ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει και θα το ξεπεράσει, τονίζοντας την ανάγκη του εμβολιασμού προκειμένου να ξεπεράσουμε τις μεταλλάξεις λέγοντας πως «έαν εγώ έχω ένα ποσοστό 20% ανεμβολίαστων, εκεί θα πάει ο ιός και θα πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά του δημοτικού που θα πρέπει να εμβολιαστούν καθώς δεν αρρωσταίνουν σοβαρά, αλλά έχει ως αποτέλεσμα τις μεταλλάξεις».
«Εάν είχαμε απόλυτο αριθμό εμβολιασμών, δεν θα έβρισκε χώρο ο ιός να μεταλλαχθεί», υπογράμμισε η καθηγήτρια και επισήμανε την ανάγκη να φοράμε μάσκες γιατί όπως είπε ο εμβολιασμός μας προφυλάσσει από τη σοβαρή νόσηση, ενώ με τη μάσκα δεν θα μεταδώσεις.
Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, είπε ότι εάν σκεφτούμε όλες τις τροποποιήσεις που έχουν προταθεί σε επιτροπή και εγκρίθηκαν (ότι το παιδί νοσεί ελαφρά και έχει ανάγκη της επαφής με δάσκαλο), και ότι θα έχουμε περισσότερα τεστ, έχουμε χρόνο αν χρειαστεί αλλαγή πρωτοκόλλων.