Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα, Ρωσία, Συρία… Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας James Mattis έφτασε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει επί δύο ημέρες για τα φλέγοντα αυτά θέματα με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη αυτή του Mattis πραγματοποιείται τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump πραγματοποιεί μια μακρά περιοδεία στην Ασία, μεσούσης της έντασης με τη Βόρεια Κορέα.
«Η παγκόσμια απειλή» που αποτελεί το καθεστώς του Kim Jong Un, σύμφωνα με τον Trump, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του δείπνου στο οποίο θα παραστεί ο Μάτις μαζί με τους 28 ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σήμερα το βράδυ στην έδρα της Βορειοατλανικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Η Ρωσία επίσης θα είναι στην ατζέντα, ενώ στο δείπνο θα συμμετάσχει και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini.
Αύριο Πέμπτη οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να ανακοινώσουν την ενίσχυση της αποστολής στο Αφγανιστάν, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί 13.000 άνδρες, στέλνοντας ένα μήνυμα στήριξης στη «νέα στρατηγική» που έχει ανακοινώσει ο Τραμπ για τη χώρα.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν επιπλέον 2.800 άνδρες στο Αφγανιστάν και οι υπόλοιπες χώρες περίπου 700, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η νέα αμερικανική προσέγγιση στην κρίση στο Αφγανιστάν αποφασίστηκε τον Αύγουστο, αν και ο Trump εδώ και καιρό υποστήριζε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα, έπειτα από μια ενδελεχή εξέταση της κατάστασης επί του πεδίου, όπου οι Ταλιμπάν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και να ελέγχουν πλέον το 40% της χώρας.
Αύριο το απόγευμα ο Μάτις θα συναντηθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ με περίπου 60 υπουργούς και εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για να συζητήσουν για τη στρατιωτική τους εκστρατεία στο Ιράκ και τη Συρία.
Η ανακατάληψη της Μοσούλης και της Ράκας, της «πρωτεύουσας» του ΙΚ στη Συρία, ανοίγουν τον δρόμο για να σκεφτούμε «το μετά» το ΙΚ, επεσήμανε ο Μάτις στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ευρώπη. «Τα τρία τέταρτα των ερωτήσεων που μου θέτουν αφορούν το μετά. Δεν τίθεται πλέον θέμα αν “θα μπορέσουμε να κερδίσουμε και να σταματήσουμε το ΙΚ;”. Τώρα με ρωτούν: “τι θα γίνει μετά;”», εξήγησε.
Οι Δυτικοί στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Παράλληλα η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του προέδρου Bashar al Assad, και η Τουρκία, σύμμαχος των Σύρων ανταρτών, διεξάγουν συζητήσεις στην Αστάνα.
«Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που έλεγχε το ΙΚ έχει απελευθερωθεί», υπογράμμισε χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. «Όμως γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα σημάνει το τέλος της μάχης κατά του ΙΚ, διότι αποτελεί παγκόσμια απειλή (…) Το βλέπουμε στους δρόμους μας, όπου το ΙΚ οργανώνει και ενθαρρύνει επιθέσεις», πρόσθεσε.
Στις Βρυξέλλες ο Mattis αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του , την ώρα που η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας είναι οξυμένη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ