Για τη δημοκρατία στην ΕΕ συζήτησαν οι Γ. Κατρούγκαλος με τον αντιπρόεδρο του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος

Για τη δημοκρατία στην ΕΕ συζήτησαν οι Γ. Κατρούγκαλος με τον αντιπρόεδρο του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος

Θεσμικά θέματα σχετικά με την προώθηση της Δημοκρατίας, την αποτελεσματική διακυβέρνηση και τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον Πορτογάλο ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Πάουλο Ρανγκέλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά, τόσο με τη συνεργασία των εθνικών Κοινοβουλίων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε σημαντικό για τη Δημοκρατία και την επιβίωση της ΕΕ οι πολίτες να αισθάνονται ότι η γνώμη τους μετράει, και για τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται αλλά και για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Αυτά τα θέματα, σημείωσε, θα συζητηθούν στην Επιτροπή των Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με εισηγητή τον κ. Ρανγκέλ, και εκτίμησε πως αυτό θα συμβάλλει ιδιαίτερα στη βελτίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρανγκέλ ανέφερε ότι τα ζητήματα που έθεσε η Ελλάδα αφορούν μία περισσότερο δημοκρατική διάσταση στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω του δημοκρατικού ελέγχου που θα γίνεται στην ελληνική Βουλή και στο επίπεδο της ΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και τόνισε πως τα θέματα που έθεσε η Ελλάδα αφορούν κάποιες γνωστές προτάσεις, όπως για παράδειγμα ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάτι που σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι το Eurogroup θα έχει μία περισσότερο δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς ο πρόεδρός του θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα επισκέπτεται και τα εθνικά Κοινοβούλια.

Σημειώνεται, πως ο κ. Ρανγκέλ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο αποστολής της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μέσω των εθνικών κυβερνήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ