Για χρήση χημικών στη Συρία κάνουν λόγο ΗΠΑ και Γαλλία

Για χρήση χημικών στη Συρία κάνουν λόγο ΗΠΑ και Γαλλία

Οι ΗΠΑ «φοβούνται» ότι το αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στη Συρία ενώ η Γαλλία εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία» της ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρεί τη δέσμευσή της να σταματήσει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Χλώριο «έχει» χρησιμοποιηθεί «σε πολλές περιπτώσεις» σε επιθέσεις στη Συρία, επισήμανε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας James Mattis, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο σχετικά με τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν πριν από μία ημέρα από αξιωματούχους του State Department.

«Όμως αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι το ενδεχόμενο να έγινε χρήση του αερίου σαρίν» πρόσφατα, συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν στη διάθεσή τους αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες ανταρτών «αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο σαρίν. Επομένως, αναζητούμε αποδείξεις» συνέχισε ο Mattis.

Εντούτοις παραδέχθηκε: «Δεν έχω καμία απόδειξη».

«Θα ήταν σφάλμα» της συριακής κυβέρνησης «να παραβιάσει εκ νέου τη συνθήκη για τα χημικά όπλα» προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης υποστήριξε χθες ότι η κυβέρνηση του Bashar al Assad και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «συνεχίζουν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα». Ένας άλλο αξιωματούχος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump «δεν αποκλείει» καμία επιλογή και ότι «η χρήση στρατιωτικής βίας εξετάζεται».

Από την πλευρά της η Γαλλία εξέφρασε σήμερα τη "βαθύτατη ανησυχία" της ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρεί τη δέσμευσή της να σταματήσει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και το Παρίσι συνεργάζεται με τους εταίρους του για να ρίξει

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας είπε ότι σύμφωνα με τις αναφορές του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) η Δαμασκός δεν έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2013, δηλαδή να καταστρέψει τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει και δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τη χρήση τους.

"Συνεργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους μας για το ζήτημα αυτό και για όλες τις αναφορές περί επιθέσεων με χημικά στη Συρία", είπε η εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Wikimedia