Για φοροδιαφυγή 32,7 εκατ. ευρώ κατηγορεί τον Καλογρίτσα το ΚΕΦΟΜΕΠ

Για φοροδιαφυγή 32,7 εκατ. ευρώ κατηγορεί τον Καλογρίτσα το ΚΕΦΟΜΕΠ

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ απέκρυπταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγος του, σύμφωνα με πόρισμα "φωτιά" του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, που αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".

Για τα 11 χρόνια που εξέτασε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, δηλαδή την περίοδο 2002-2013, ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει συνολικά εισοδήματα 42.189 ευρώ, ενώ η σύζυγος του 355.978 ευρώ.

Όμως την ίδια ώρα το ζεύγος Καλογρίτσα διατηρούσε καταθέσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα του.

Παρότι ο κ. Καλογρίτσας αρνείται τις κατηγορίες, το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ του καταλογίζει φοροδιαφυγή ύψους 32,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις από το πόρισμα - κόλαφο για την Τράπεζα Αττικής που μιλά για  χορηγήσεις προνομιακών δανείων άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους με πολύ χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, εν μέσω capital controls και με τις καταθέσεις της τράπεζας να φυλλορροούν.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Καθημερινή το Σάββατο, ειδικά για την τεχνική εταιρία Τοξότης του Χρήστου Καλογρίτσα, διαπιστώθηκε ότι από το 2015 το πιστοδοτικό όριο αυξήθηκε από τα 10 εκατομμύρια ευρώ στα 100 εκατομμύρια, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξαιρετικά χαμηλά πιστοληπτική αξιολόγηση.

Σύμφωνα μάλιστα με την αξιολόγηση του οργανισμού πιστοποιητικών αξιολογήσεων ICAP η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες πτώχευσης.

Συγκεκριμένα το πόρισμα - σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας - περιλαμβάνει περισσότερα από 30 σοβαρά ευρήματα - ανεπάρκειες.

Οι ελεγκτές της ΤτΕ - σύμφωνα με πληροφορίες - μεταξύ άλλων καταλογίζουν στην τράπεζα ανεπαρκή σύνθεση και αναποτελεσματική λειτουργιά του Διοικητικού Συμβουλίου, ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου για την αποφυγή ασυμβίβαστων ρόλων και συγκρούσεων συμφερόντων, ανεπαρκή κριτήρια επιχειρηματικού δανεισμού και απουσία ορίων πιστοδοτήσεων ανά πελάτη.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «τα στοιχεία, από τα οποία αναδύεται έντονη οσμή διαπλοκής προϋπήρχαν. Αφορούν τον νόμο Παππά, τη μεθόδευση του διαγωνισμού- παρωδία, τα πόθεν έσχες, την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης για εξηγήσεις στη Βουλή».

«Το να υπάρχουν αυτή τη στιγμή υπερθεματιστές που δεν έχουν ένα ευρώ, την παραμικρή περιουσία, δεν έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές, δεν έχουν δυνατότητα προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό, συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό χωρίς ένα περιουσιακό στοιχείο άλλα μόνο με δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων τρίτων, αυτό είναι μέγα σκάνδαλο και αυτό πρέπει να διερευνηθεί» τόνισε από μεριάς του την Παρασκευή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την κατάθεση της μήνυσης.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε πως η κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι «η ΣΥΡΙΖΑ bank χρηματοδοτεί το ΣΥΡΙΖΑ channel» μολονότι «κάνει τους γνωρίζοντες από τα τραπεζικά τεκταινόμενα να γελάνε μέχρι δακρύων, δυστυχώς δείχνει ότι η αντιπολίτευση συνεχίζει να υπερασπίζεται μέχρι τελικής πτώσης τα συμφέροντα των υφιστάμενων μιντιαρχών».

«Ένας εργολάβος, φίλος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χειροκροτεί από την πρώτη σειρά τον μεγάλο καναλάρχη Ν. Παππά που μιλά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ύστερα από λίγες μέρες ο εργολάβος, με δάνεια και εγγυήσεις από τράπεζα υπό κυβερνητικό έλεγχο παίρνει κανάλι. Σήμερα αποκαλύπτεται από το Πρώτο Θέμα, ότι ο φίλος εργολάβος – καναλάρχης, δηλώνει ότι ζει στα όρια της φτώχειας και παίρνει κι επιστροφή από την εφορία! Πόση υποκρισία πια; Και πόση κοροϊδία μπορούν να ανεχθούν όσοι ακόμη τους στηρίζουν;» διερωτάται με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.

«Kι ένα ερώτημα: Είναι άσχετη η υπόθεση της φοροδιαφυγής Καλογρίτσα με την πρόσφατη απομάκρυνση των επικεφαλής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου;» διερωτάται το κόμμα.