Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» εκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας

Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» εκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας

Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά με την συνάντησή του με τον Gianni Pittella, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Pittella σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη. Αλλά , πρόσθεσε βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση , σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.

Ο Gianni Pittella σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ . Pittella ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών, αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις .

Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου , είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ .

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είναι αδιανότητο χώρες που δεν έχουν δεχθεί να "πάρουν ούτε ένα πρόσφυγα, να έχουν και την άνεση να κουνούν το δάχτυλο σε χώρες όπως η Ελλάδα".

Εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την στάση του ελληνικού λαού ο οποίος "έχει σταθεί στο ύψος των πανανθρώπινων αξιών, των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών και προσφέρει από το υστέρημά του, γιατί η Ελλάδα είναι χώρα σε οικονομική κρίση, στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους".

"Ελπίζω, μέχρι τις 7 του μηνός (Μαρτίου), απέναντι σε αυτήν την θέση να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης και όλες οι χώρες" είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα, είχε επίσης εκφράσει την ελπίδα, μέχρι την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και γενικότερα, της διαρκούς και σταθερής ροής προσφύγων "από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά και τον ταυτόχρονο εγκλωβισμό τους στο ελληνικό έδαφος, καθώς με μονομερείς δράσεις και ενέργειες, πέρα και έξω από όσα συμφωνήσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και να προχωρήσουν στην Σερβία, στην Κροατία, στην Σλοβενία, στην Κεντρική Ευρώπη. Εκεί είναι ο στόχος τους, δεν είναι να μείνουν στην Ελλάδα".

Ερωτηθείς αναφορικά με την στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, λαμβανομένης υπόψιν της αμφιλεγόμενης στάσης της Τουρκίας, έναντι της απόφασης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είπε ότι προχθές το βράδι υπήρξε "οριστικό κλείσιμο" της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην βάση της απόφασης των υπουργών ''Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, και "καθορίστηκε απολύτως το επιχειρησιακό σχέδιο".

"Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στο επιχειρησιακό του πλάνο καμία εξουσιοδότηση ανάληψης δράσης για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει την δυνατότητα μέσω της υψηλής τεχνολογίας των φρεγατών να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί την Frontex, το Τουρκικό Λιμενικό, και το Ελληνικό βεβαίως, αν πρόκειται για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να παρεμβαίνουν".

"Σε ότι αφορά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει προφανώς το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, υπάρχει όμως και η διεθνής νομιμότητα, υπάρχει η Συνθήκη της Γενεύης την οποία οφείλουν όλοι να τηρούν. Συνεπώς όταν υπάρχουν άνθρωποι στην θάλασσα που κινδυνεύει η ζωή τους και βρίσκονται στα ελληνικά, δηλαδή στα ευρωπαϊκά ύδατα, τότε το μόνο που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι η διάσωση και η περισυλλογή" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές, "και πιστεύω ότι μπορούμε να τις σταματήσουμε", πρέπει να εντοπιστεί το κύκλωμα της διακίνησης στα τουρκικά παράλια, ομοίως να εντοπιστεί "και αυτή η μεγάλη βιομηχανία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται κολυμπώντας, έρχονται πάνω σε κάποιες βάρκες, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία διακινητών στην άλλη πλευρά, δηλαδή ανθρώπων που αυτή την στιγμή αισχροκερδούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη προσδοκία" και να "χτυπήσουμε τους διακινητές".

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κοινή βούληση, "αυτός, άλλωστε είναι ο λόγος που στις 7 του μηνός θα βρεθούμε ξανά μαζί με την Τουρκία σε μια Σύνοδο Κορυφής για να δούμε τόσο τα αποτελέσματα της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως να συζητήσουμε με τον Τούρκο πρωθυπουργό το κατά πόσο μπορούμε να προβούμε σε ακόμα περαιτέρω ενέργειες για να είναι αποτελεσματική η προσπάθειά μας για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα, δηλαδή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ