Για έκπληξη και τρόμο από τη νίκη του D. Trump κάνουν λόγο αναλυτές

Για έκπληξη και τρόμο από τη νίκη του D. Trump κάνουν λόγο αναλυτές

Για έκπληξη, σοκ και τρόμο, που συνοδεύουν τη διαγραφόμενη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές, Donald Trump, κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές που συμμετέχουν στις σημερινές πρωινές συζητήσεις στο δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, η οποία -- όπως παράλληλα και το πρώτο πρόγραμμα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας -- ήδη από χθες το απόγευμα παρακολουθεί την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, σε συνεχή μαραθώνια εκπομπή με το δημοσιογραφικό επιτελείο της στη Βιέννη, τους ανταποκριτές και τους απεσταλμένους της στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες προσπαθούν να προβλέψουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της εκλογικής νίκης του Donald Trump, στην ίδια τη χώρα του και στο εξωτερικό, στην διεθνή πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, στην οικονομία, αλλά και να αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα ως προς τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και ερωτήματα ως προς τον ίδιο τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, τον "βίο και την πολιτεία του".

Στην εκπομπή υπήρχαν αναλυτικές παρουσιάσεις των πορτρέτων και των προγραμμάτων των υποψηφίων και των κομμάτων τους, όπως επίσης αναδρομές στο "αλλοπρόσαλλο" της εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που είχε συγκεντρώσει ήδη τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες το ενδιαφέρον του αυστριακού κοινού, ενώ μεγάλη τηλεθέαση φέρεται να είχαν στην Αυστρία οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις των δύο "αμφιλεγόμενων" υποψήφιων, Hillary Clinton και Donald Trump.

Σε καθημερινή βάση ήταν τις τελευταίες εβδομάδες τα μακροσκελή δημοσιεύματα, οι αναλύσεις και τα σχόλια στις αυστριακές εφημερίδες, που παρουσιάζαν τις διακυμάνσεις και το "χάος" ή το "θρίλερ" των δημοσκοπήσεων, τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων, τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, τις έξωθεν παρεμβάσεις, τις πιθανότητες και τα ενδεχόμενα διαδοχικής ανατροπής των συσχετισμών δυνάμεων.

Ενδεικτικοί ήταν και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνταν, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, για την περιγραφή της προεκλογικής ατμόσφαιρας, όπως: "αηδιαστικά τρικ στον προεκλογικό αγώνα", "βρώμικη σφαγή στην τελική ευθεία", "παράλογο βίντεο από το επιτελείο του Trump για τη Γερμανία ως ισλαμικό κράτος", όπως επίσης "ένα φινάλε με πολλά ερωτηματικά και μεγάλους κινδύνους", ή το ερώτημα "πόσο βαθιά μπορεί να κατέβει ακόμη το επίπεδο για την προσέλκυση αναποφάσιστων".

Αναλυτικές ήταν οι επανειλημμένες αναφορές στην ιδιαιτερότητα των αμερικανικών εκλογών, που προσπαθούσαν να εξηγήσουν το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, το τί κρίνονταν σε αυτές τις εκλογές, ή τη σημασία τους για τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ υπήρχαν εκτενείς αναδρομές στις προηγούμενες εκλογές και στους 44 προέδρους στην σχεδόν 230 χρόνων ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε όλα αυτά δεν έλειπαν βέβαια όλες οι εικοτολογίες για δήθεν ανάμιξη του Κρεμλίνου στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, όπως επίσης και ο προβληματισμός για τον κλονισμό της αξιοπιστίας με όλα τα σκάνδαλα που συνόδευσαν την προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων.

«Η νίκη του Trump έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Berlusconi, το 1994»

«Η διαφαινόμενη νίκη του Donald Trump, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Berlusconi, το 1994», σύμφωνα με πολλούς ιταλούς αναλυτές.

Όπως υπογράμμισε σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera, ο Trump, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίσθηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Παράλληλα, όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε και στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μην θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής», για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Ως γνωστόν, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Matteo Renzi είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Hillary Clinton, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Renzi ήταν και ο τελευταίος ξένος ηγέτης που είχε γίνει δεκτός, και σε επίσημο δείπνο, στον Λευκό Οίκο από τον απερχόμενο πρόεδρο Barack Obama, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη αντίδραση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάκαμψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ