Ποικίλα σχόλια στον γερμανικό τύπο για τη σπάνια στα πολιτικά χρονικά της Γαλλίας συνάθροισης των δύο σωμάτων της βουλής, της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπου ο πρόεδρος Emmanuel Macron παρουσίασε τους βασικούς στόχους της θητείας του.
Για σχέδιο κάθαρσης, κάνει λόγο η κεντρώα Suddeuetsche Zeitung του Μονάχου. «Δεν αποκλείεται στο μέλλον να λέμε ότι η θητεία Macron ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου 2007. Με έναν εν μέρει αφηρημένο, αλλά και ένθερμο λόγο ο Macron σκιαγράφησε το όραμά του για μια «εκ βάθρων αναμόρφωση» της Γαλλίας, για μια κοινωνία με ισότητα ευκαιριών, για μια κοινωνία που θα ανανεώνεται μέσα σε καθεστώς «δυναμικής ελευθερίας». Ο Macron επιδιώκει την αναθεώρηση του συντάγματος, ώστε στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα μικρότερο και ισχυρότερο κοινοβούλιο».
«Μια γερή βιταμίνη για την αναζωογόνηση της γαλλικής δημοκρατίας είναι η ιδέα να αλλάξει το άτεγκτο πλειοψηφικό σύστημα. Ο Macron θέλει ένα μέρος τουλάχιστον των βουλευτών να εκλέγεται αναλογικά με τις ψήφους που ρίχτηκαν στην κάλπη. Κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε για παράδειγμα το κόμμα του Macron να καταλάβει τα τρία πέμπτα των εδρών έχοντας μόνο το ένα τρίτο των ψήφων. Πολλοί θεωρούν το παλιό εκλογικό σύστημα εργαλείο της άρχουσας τάξης, με το οποίο προστατεύεται από την έκφραση της λαϊκής οργής. Γι'' αυτό και πάρα πολλοί δεν ψηφίζουν καν, στερούν τη δημοκρατία από την εμπιστοσύνη τους».
Η αριστερή Tageszeitung του Βερολίνου αντίθετα μιλά για τα καμώματα του κυρίου Macron. «Μια μόλις μέρα πριν από τις κυβερνητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Edouard Philippe και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ο Macron συγκαλεί αιφνιδιαστικά το Κογκρέσο για να πει ο ίδιος στους βουλευτές ποιος έχει τον πρώτο λόγο. Η κίνηση αυτή δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Macron δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία του που διευρύνει μέχρι τα έσχατα όρια του συντάγματος ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με τους εκπροσώπους του λαού.
Μια πόλη απρόθυμη για το G20
Για «υστερία» στο Αμβούργο κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, λίγες μέρες πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Η πόλη μετατρέπεται σε ζώνη ασφαλείας και έτσι η σύνοδος μετατρέπεται κι αυτή σε στόχο για την αναζωογόνηση της άκρας αριστεράς.
«Η πόλη παραδίδεται στην υστερία, σχεδόν την ευχαριστιέται θα μπορούσε να πει κανείς. Δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές προκαλούν οι μεν τους δε. Σπάνια η αστυνομία παρουσίασε εβδομάδες πριν από ένα μεγάλο γεγονός τόσο ανοιχτά τα μέσα που διαθέτει, σπάνια η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και η μεσαία τάξη συμφωνούσαν τόσο πολύ στη βάση μιας απόρριψης. Εκδοτικοί οίκοι θα κλείσουν προληπτικά, διευθυντές σχολείων δίνουν ελεύθερο στους μαθητές, ο δήμος κατασκευάζει πρόχειρες φυλακές. Τα πάντα φαίνονται δυνατά – ακόμα και το να μη συμβεί τελικά τίποτα».
«Η επιτυχία της συνόδου κορυφής θα κριθεί και από τις εικόνες. Η καγκελάριος Merkel θέλει στην αρχή του προεκλογικού αγώνα να εμφανιστεί σαν φωνή της γυναικείας φρόνησης ανάμεσα στα γεράκια, τον Erdogan, τον Putin και τον Trump. Μια τέτοια εικόνα θα ξεθώριαζε μέσα στα σύννεφα των δακρυγόνων. Η σύνοδος θα γίνει στο κέντρο μιας πόλης δύο εκατομμυρίων από έναν υπολογισμό που κατέστη περιττός: η σύνοδος θα έπειθε υποτίθεται τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι το Αμβούργο είναι ικανό για τους αγώνες του 2024. Μόνο που οι ίδιοι οι κάτοικοι αποφάσισαν στο μεταξύ ότι δεν θέλουν τους Ολυμπιακούς. Ούτε και τη σύνοδο κορυφής.
Πηγή: skai.gr
Φωτογραφία SOOC