Η Ελλάδα κυριαρχεί και σήμερα στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου. «Αιμορραγώντας για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Sachsische Zeitung που αναφέρεται στα μεγάλα θύματα της ελληνικής κρίσης, τους συνταξιούχους, όπως λέει, που είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά έως και 55%.
Die Welt
Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει συνολικά 660 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη από τους τόκους στην Αθήνα, γράφει στη σημερινή έντυπη έκδοση της η εφημερίδα Die Welt. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να πληρώσει στην Ελλάδα συνολικά 660 εκατ. ευρώ τόκους, όταν η χώρα εκπληρώσει συγκεκριμένες απαιτήσεις», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, το ποσό αφορά τόκους 243 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα στον τρέχοντα προϋπολογισμό και 416,7 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Και τα δύο ποσά παραμένουν "κλειδωμένα".
Το Μάιο του 2016 συμφώνησε το Εurogroup «πιθανά μέτρα ελάφρυνσης για την Ελλάδα», τα οποία επιβεβαιώθηκαν στα μέσα Ιουνίου του 2017. Θα πρέπει, ωστόσο, να προηγηθεί η ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων, και να αποφασιστεί η ισχύ των μέτρων, εάν είναι απαραίτητα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Bild
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ρεπορτάζ της Bild με τίτλο «Η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει στους Έλληνες 416,7 εκατ. ευρώ» όπου σημειώνεται ότι το ποσό αφορά κέρδη από τους τόκους της ΕΚΤ από τα ελληνικά δάνεια.
Die Zeit
Όπως αναφέρει στην διαδικτυακή της έκδοση η Die Zeit, «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταβάλει στην Ελλάδα συνολικά 660 εκατομμύρια ευρώ από κέρδη τόκων. Μέχρι στιγμής προβλέπονται στον φετινό γερμανικό προϋπολογισμό 243 εκατομμύρια για την τρέχουσα χρονιά και περίπου 417 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Και τα δυο ποσά όμως είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένα. Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, τα ποσά αναφέρονται προληπτικά στον προϋπολογισμό. Η εκταμίευσή τους προϋποθέτει τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Το ύψος του θεωρητικού εμβάσματος προκύπτει από το εθνικό μερίδιο στα υπολογισμένα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα κέρδη της Γερμανίας από τους τόκους δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και από αγορές ελληνικών ομολόγων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 1,34 δις ευρώ».
Η Die Zeit υπενθυμίζει ότι «τον Μάιο του 2016 το Eurogroup είχε συμφωνήσει σε ''πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα''. Ήταν άλλωστε και η προϋπόθεση που είχε θέσει το ΔΝΤ για να συνεχίσει να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί όμως το 2018, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα έχει υλοποιήσει επιτυχώς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και θα χρειάζεται όντως αυτή τη βοήθεια (σσ. ελάφρυνση χρέους)».
Sachsische Zeitung
Στις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται σε εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα της η Sachsische Zeitung υπό τον τίτλο «Αιμορραγώντας για την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι οι συνταξιούχοι, που είναι τα θύματα της πολιτικής των περικοπών της κυβέρνησης, έχουν χάσει πλέον την ελπίδα να έρθουν καλύτερες μέρες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Είναι οι μεγάλοι χαμένοι της καταστροφικής ελληνικής κρίσης: οι συνταξιούχοι. Μετά από πολυάριθμους γύρους περικοπών, οι αποδοχές τους μειώθηκαν από την άνοιξη του 2010 κατά έως και 55%. Από το 2019 αναμένεται να μειωθούν εκ νέου, κατά έως και 18%. Ωστόσο δεν θα είναι αρκετό».
Το ρεπορτάζ αναφέρει το παράδειγμα ενός 69χρονου συνταξιούχου που μετά από 35 χρόνια εργασίας παίρνει μόλις 740 ευρώ σύνταξη. Ο συγκεκριμένος κύριος μπορεί να θεωρείται «προνομιούχος», σχολιάζει η εφημερίδα, αφού ο μέσος όρος της σύνταξης στην Ελλάδα κυμαινόταν τον περασμένο Δεκέμβριο στα 722 ευρώ μηνιαίως μεικτά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί από το 2009 να αυξήθηκε διαδοχικά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, εντούτοις «οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο προκειμένου να μην εκτροχιαστεί και πάλι ο μόλις μετά κόπων και βασάνων εξυγιασμένος προϋπολογισμός. Διότι οι Έλληνες ζουν περισσότερο. Την ίδια ώρα μειώνεται ο συνολικός πληθυσμός από τα 10,76 εκατομμύρια την 1η Ιανουαρίου του 2017 στα 7,7 εκατομμύρια το 2080».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι για να μην υποστούν άλλες μειώσεις οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να υπάρξει διαρκής και ισχυρή ανάπτυξη. Η αυστηρή πολιτική λιτότητας που ακολουθείται όμως «στραγγαλίζει την οικονομία. Ένας φαύλος κύκλος».
Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου SOOC