Σήμερα ξεκίνησε η δίκη τεσσάρων πρώην αξιωματούχων της Volkswagen, που κατηγορούνται για απάτη για το σκάνδαλο των λογισμικών που εμφάνιζαν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τους ντιζελοκινητήρες των οχημάτων παρά την απουσία του πρώην επικεφαλής του ομίλου.
Οι κατηγορίες έχουν να κάνουν «απάτη από οργανωμένη συμμορία» και «σοβαρή οικονομική απάτη» σε σχέση μ' αυτό το παγκόσμιο σκάνδαλο που ξέσπασε το Σεπτέμβριο 2015, όταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στη Γερμανία παραδέχθηκε πως είχε χειραγωγήσει τα λογισμικά 11 εκατομμυρίων οχημάτων ώστε να δείχνουν επίπεδα εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατώτερα από τα πραγματικά.
Παράλληλα την περασμένη εβδομάδα η διακιοσύνη αποφάσισε να διαχωρίσει τη διαδικασία, αναβάλλοντας επ' αόριστον για ιατρικούς λόγους τη δίκη του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν.
Εννέα εκατομμύρια οχήματα
Στη διάρκεια αυτής της μεγάλης δίκης, της οποίας το κατηγορητήριο αναπτύσσεται σε 700 σελίδες, οι δικαστές θα πρέπει να ρίξουν φως σε ερωτήματα: ποιοι, ανάμεσα στους μηχανικούς και τους διευθυντές, γνώριζαν για τη χρήση του λογισμικού της απάτης; Ποια στιγμή την πληροφορήθηκαν; Οι κατηγορούμενοι έστησαν την απάτη ή την ανέχθηκαν για να πουλήσουν περισσότερα οχήματα και να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη;
Ενώπιον των δικαστών βρίσκεται κυρίως ο Χάιντς-Γιάκομπ Νόισερ, πρώην υπεύθυνος ανάπτυξης των κινητήρων του ομίλου και στη συνέχεια τεχνικός διευθυντής της μάρκας VW.
Οι τρεις αλλοι μηχανικοί, οι Γενς Χ., Χάνο Γ. και Τόρστεν Ντ. είχαν καταλάβει θέσεις ευθύνης στις μονάδες τεχνικής ανάπτυξης, από τα ηλεκτρονικά μέχρι τα συστήματα επεξεργασίας των εκπομπών.
«Η κατηγορία της απάτης αφορά περίπου 9 εκατομμύρια οχήματα που πουλήθηκαν στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες» με ζημία «εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» για τους πελάτες, συμφωνα με το κατηγορητήριο.
Η οικονομική πτυχή του σκανδάλου αφορά φόρους άνω των 800.000 ευρώ που δεν εισέπραξε το κράτος, καθώς τα λιγότερα ρυπογόνα οχήματα έχουν χαμηλότερη φορολογία.
Η έρευνα της εισαγγελίας του Μπρούνσβικ σ' αυτό το πολυπλόκαμο σκάνδαλο εξακολουθεί να έχει στόχο περισσότερα από 30 άτομα.