Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» στη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να υπογράψει, υπό προϋποθέσεις, την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά (Ceta).
Κατόπιν τούτου η κυβέρνηση θα μπορέσει, όπως προβλεπόταν, να υπογράψει τη συμφωνία στις 27 Οκτωβρίου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής Καναδά-ΕΕ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες. Οι 28 χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μονογράψουν το κείμενο, ώστε να τεθεί προσωρινά και μερικώς σε εφαρμογή.
Η Ceta θα τεθεί πλήρως σε ισχύ μόνο μετά την επικύρωσή της από τα εθνικα κοινοβούλια, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει χρόνια.
Το Δικαστήριο θέτει ωστόσο ορισμένες προϋποθέσεις. Απαιτεί ιδιαίτερα από το Βερολίνο να εξασφαλίσει ότι η Γερμανία θα μπορεί στο μέλλον να εγκαταλείψει τη συμφωνία, σε περίπτωση που το ζητήσει.
Πράγματι οι δικαστές δεν έχουν αποφανθεί ακόμη σχετικά με τη συνταγματικότητα της συνθήκης και θα περάσουν πολλοί μήνες προκειμένου να καταλήξουν σε απόφαση για το θέμα αυτό.
Η συνθήκη Ceta είναι αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στη Γερμανία, όπου οι πολέμιοί της φοβούνται ότι θα προκαλέσει μια γενικευμένη απορρύθμιση και μια υποχώρηση του πεδίου δράσης των κυβερνήσεων, όπως και η συμφωνία TTIP (ή Tafta), η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχεδόν 200.000 πολίτες και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) προσέφυγαν στο Δικαστήριο, εκτιμώντας ότι η Ceta αντιβαίνει στο Σύνταγμα.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ευχάριστη και ανοίγει τον δρόμο, ώστε η Ευρώπη να διαμορφώσει τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Sigmar Gabriel.
"Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της διαδικασίας" δήλωσε από το Βερολίνο και πρόσθεσε ότι οι όροι που έθεσε το δικαστήριο μπορούν εύκολα να εκπληρωθούν.
"Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί κάναμε ένα πρώτο μεγάλο βήμα επειδή, αν η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να συναλλαγεί με τον Καναδά, θα έστελνε ένα δύσκολο σήμα στον κόσμο", πρόσθεσε.
"Για τον λόγο αυτόν, είμαι ευχαριστημένος που θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα ώστε τελικά να βάλουμε κανόνες στην παγκοσμιοποίηση", είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ