Πρακτικά ανέφικτη φαίνεται η εισαγωγή της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού τον Μάρτιο, την οποία είχε προαναγγείλει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς η ρύθμιση «σκοντάφτει» σε πολιτικά και τεχνικά εμπόδια. Αντιθέτως, σε ισχύ έχει τεθεί η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον ευρύτερο υγειονομικό τομέα έως τις 15 Μαρτίου, με τους αρμόδιους όμως να αναμένουν προβλήματα και αντιδράσεις.
Ο Καγκελάριος δεν επιθυμεί να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα, αλλά αφήνει το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να διαμορφώσει το δικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι επιθυμία του Όλαφ Σολτς είναι το θέμα να τεθεί σύντομα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «δεν σκοπεύει να υποβάλει δικό της σχέδιο νόμου, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις ψηφίσματος από ομάδες βουλευτών προς την Bundestag». Για την απόφαση, τόνισε η κυρία Χόφμαν, θα πρέπει να αρθεί η «κομματική γραμμή» στις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Πάουλ Τσίμιακ ζήτησε από την κυβέρνηση να συντάξει χωρίς καθυστέρηση ένα νομοσχέδιο για τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι και η ηγεσία του κόμματός του είναι υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης.
«Είναι πλέον θέμα εφαρμογής. Η κυβέρνηση πρέπει απλώς να ανταποκριθεί άμεσα. Το να μην κάνεις τίποτα δεν αποτελεί επιλογή, μόνο αναστατώνει τους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Τσίμιακ.
Η εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι η σχετική ρύθμιση δεν θα είναι έτοιμη για εφαρμογή πριν από τον Ιούνιο, ενώ το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa επισημαίνει ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, SPD, Πράσινοι και FDP, επιθυμούν να αποφύγουν τη σύνταξη νομοσχεδίου και θα ήθελαν μια γενική συζήτηση στην Bundestag στο τέλος Ιανουαρίου, στη βάση τριών υπερκομματικών προτάσεων για το θέμα, χωρίς κομματική «γραμμή», όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν στο θέμα της ευθανασίας.
Η Sueddeutsche Zeitung από την πλευρά της αναφέρει ότι αν η ψηφοφορία στην Bundestag διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα κληθεί να δώσει την έγκρισή του στην τακτική του συνεδρίαση, στις 8 Απριλίου.
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάχθηκε σήμερα από τη Ρώμη και η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα. Πρέπει να ζήσουμε ξανά τη ζωή όπως την είχαμε συνηθίσει και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό ομόλογό της Λουίτζι Ντι Μάιο. «Εσείς και το κόμμα σας το έχετε ήδη λύσει αυτό», πρόσθεσε η υπουργός, απευθυνόμενη στον κ. Ντι Μάιο.
Στη συζήτηση για τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού οι καθυστερήσεις οφείλονται εν μέρει και στη στάση των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι για το θέμα. Ο αρμόδιος του κόμματος για θέματα υγείας 'Αντριου Ούλμαν πρότεινε την υποχρέωση εμβολιασμού ανάλογα με την ηλικία και με κριτήριο όχι τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά των νοσηλειών με Covid-19. «Αν ο αριθμός των νοσηλειών αυξηθεί παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τότε ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός των ατόμων άνω των 50 ετών θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει», δήλωσε ο κ. Ούλμαν στην Augsburger Allgemeine.
Ο επίσης φιλελεύθερος υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, ο οποίος έχει έως τώρα αποφύγει να τοποθετηθεί για το θέμα, περιορίστηκε να δηλώσει σήμερα ότι αν η ρύθμιση εγκριθεί από την Bundestag, η εφαρμογή του θα προχωρήσει γρήγορα και δεν θα καθυστερήσει λόγω νομικών προβλημάτων.
Επισήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου να δημιουργηθεί μητρώο εμβολιασμών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ανέφερε ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο και ταυτόχρονα να ελέγχεται πολύ αυστηρά η τήρηση των κανονισμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου η πρόσβαση επιτρέπεται αυτή τη στιγμή μόνο σε εμβολιασμένους/ιαθέντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. «Όλοι όμως θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν. Ως εκ τούτου, θα περίμενα μερικούς μήνες μεταξύ της έναρξης της ισχύος του νόμου και της υποχρεωτικής εφαρμογής του για τους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Μπούσμαν.
Προβλήματα ωστόσο διαπιστώνονται και στο κόμμα του Όλαφ Σολτς, με τον γενικό γραμματέα του SPD Κέβιν Κιούνερτ να επιχειρεί να ερμηνεύσει την αρχική δήλωση του Καγκελάριου υπέρ της υποχρέωσης εμβολιασμού ως έκφραση «μόνο επιθυμίας» εκείνη τη στιγμή. Είναι σαφές ότι «μια γενική απαίτηση εμβολιασμού δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τρέχοντος κύματος της Όμικρον», δήλωσε ο κ. Κιούνερτ και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της Bundestag δεν επιτρέπει να διεξαχθεί άμεσα η γενική συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, θα πρέπει οι βουλευτές να αφεθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση και ο ίδιος δεν έχει, όπως είπε, ακόμη αποφασίσει πώς θα τοποθετηθεί.
Στο μεταξύ η υποχρέωση εμβολιασμού κατά της Covid-19 όλων όσοι εργάζονται στον ευρύτερο υγειονομικό τομέα έως τις 15 Μαρτίου προκαλεί ήδη ανησυχίες για το ενδεχόμενο μαζικών αποχωρήσεων εργαζομένων από τις αντίστοιχες δομές. Τα προβλήματα εκτιμάται ότι θα αφορούν όχι τόσο τα νοσοκομεία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει το 100%, αλλά κυρίως τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα κέντρα αποκατάστασης.
Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο θα πρέπει έως τις 15 Μαρτίου να προσκομίσουν στον εργοδότη τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ίασης. Στις 16 Μαρτίου οι εργοδότες θα πρέπει να αναφέρουν στις υγειονομικές υπηρεσίες όσους δεν το προσκόμισαν και να τους αποδεσμεύσουν από τα καθήκοντά τους.