Γεραπετρίτης: Τελευταίο καταφύγιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Γεραπετρίτης: Τελευταίο καταφύγιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ως τελευταίο καταφύγιο χαρακτήρισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Έκανε λόγω για δύο κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί και χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικά δείγματα τα επίπεδα του εμβολιασμού στον χώρο των Πανεπιστημίων.

Το τελευταίο καταφύγιο η υποχρεωτικότητα του εμβολίου

Για τους τωρινούς εμβολιαστικούς ρυθμούς ανέφερε πως το πρόγραμμα του εμβολιασμού πηγαίνει σταθερά, βρισκόμαστε δηλαδή σε έναν μέσο όρο περίπου 30.000 εμβολιασμών ημερησίως και είχαμε μια συγκριτικά καλή αύξηση τις τελευταίες ημέρες, με εγγραφή 45.000 για εμβόλια». Για το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας τόνισε πως υπάρχει ανοικτός ένας κατάλογος πιθανών επαγγελματικών κατηγοριών, που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε ένα τέτοιο καθεστώς, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητές της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα, πρώτα απ’ όλα την πειθώ, και τελευταίο καταφύγιο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όπου ήταν αναγκαίο». Στάθηκε επίσης και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επαγγελματικής κατηγορίας λέγοντας πως «αν αποφασίζαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, όπου 9 στους 10 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, θα είχαμε πολύ μικρό όφελος και θα δημιουργούσαμε πολύ μεγάλη ένταση. Σε άλλες κατηγορίες, είναι πολύ δύσκολη η αναπλήρωση, δηλαδή η επιβολή της κύρωσης, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας».

Δύο είναι οι κατηγορίες των ανεμβολίαστων

Σε δύο κατηγορίες χώρισε όσους ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί ο κ. Γεραπετρίτης στις οποίες ανήκουν όσοι έχουν επιφυλάξεις και το σκέφτονται αν και πότε θα το κάνουν, και αυτοί που έχουν μια παντελή άρνηση και οι οποίοι δύσκολα μεταπείθονται. «Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, πράγματι έχουμε φτάσει στο οριακό σημείο στο οποίο δύσκολα θα έχουμε μεγαλύτερη προσφορά. Στην πρώτη κατηγορία, μπορούμε να έχουμε μια μεγαλύτερη δεξαμενή και πιστεύω ότι θα τους πείσουμε» συμπλήρωσε.

Πρέπει να επιβραβεύσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα

Όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας,  το 75% των φοιτητών έχει λάβει ήδη ή έχει προγραμματίσει την πρώτη δόση, ενώ έχουν εμβολιαστεί το 85% του διοικητικού προσωπικού και το 90% των διδασκόντων. «Πρέπει να επιβραβεύσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι η μεγάλη ελπίδα να ξεκινήσει η ακαδημαϊκή ζωή τώρα στο χειμερινό εξάμηνο», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι το υπουργείο Παιδείας είναι σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις για τις προσλήψεις προσωπικού, ώστε να γίνεται ο έλεγχος των τεστ και των πιστοποιητικών.