Α. Γεωργιάδης: Το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε η βασική αιτία που η Ελλάδα πήγε πάρα πολύ πίσω

Α. Γεωργιάδης: Το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε η βασική αιτία που η Ελλάδα πήγε πάρα πολύ πίσω

«Χωρίς καμία αμφιβολία, το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε η βασική αιτία που η Ελλάδα πήγε πάρα πολύ πίσω» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ''Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξη Αρβανίτη, με τίτλο : «Πώς να (μη) διαπραγματεύεσαι», απόψε, στον Πολυχώρο των Eκδόσεων «Μαλλιάρης - Παιδεία».

Ο κ. Γεωργιάδης έφερε, ως παράδειγμα, το ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων πενταετίας «για πρώτη φορά είναι χαμηλότερα από ότι ήταν τον Απρίλιο του 2014»,eπισημαίνοντας ότι σήμερα έχουμε 2017 και πρόσθεσε: «''Αρα, αν σκεφτούμε, παράλληλα, ότι σήμερα ζούμε την καλύτερη εποχή της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης από την ίδρυση της - τα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία τους- το ξαναλέω, τότε κάτι πήγε πάρα πολύ στραβά στο ενδιάμεσο».

«Οι Έλληνες ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα για να βάλουν τέλος στη λιτότητα - αυτό ήταν το βασικό πρόταγμα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 - και καταφέραμε να μπει τέλος στην λιτότητα σε όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη, πλην ημών» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Η μόνη χώρα, που εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης), λόγω της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη και Τσίπρα είναι η Ελλάδα και έμαθα μόλις προχθές ότι ο Τσίπρας είπε, ότι τελικά δε τη χρειαζόμαστε, ότι δεν είναι τόσο σημαντικό για εμάς… Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απέδωσε στην «παλαβή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 με τους δανειστές, το ότι «η χώρα έχασε τόσο χρόνο» και επέρριψε ιδιαίτερα ευθύνες στον πρωθυπουργό και στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έβαλε ψηλά την «κόκκινη γραμμή» της, στη διαπραγμάτευση, υιοθετώντας λανθασμένα την υπόθεση ότι οι δανειστές θα υποχωρούσαν προ του κινδύνου των επιπτώσεων που θα είχε για εκείνους μια ασύντακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, υπόθεση που αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, δεν ίσχυε. Αναφερόμενος στη θεωρία των διαπραγματεύσεων εξήγησε ότι μια πιθανή συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σε περιοχές, μεταξύ των «κόκκινων γραμμών», που θέτουν τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό προϋποθέτει και τα δύο μέρη «να έχουν συνείδηση, ο ένας των ορίων του άλλου» και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά, τότε, δεν την είχε.

«Δεν είχαν συναίσθηση του τι επεδίωκαν, δεν είχαν συναίσθηση του ποιά ήταν τα όρια των απέναντι, άρα δεν είχαν συναίσθηση και των συνεπειών» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Φυσικά αυτή η αποτυχία δεν είναι και χωρίς κόστος. Υπάρχει ένα κόστος, το οποίο το πληρώνουμε ακόμη και θα το πληρώνουμε για πάρα πολλά χρόνια. Τα χρήματα που χάσαμε είναι πάρα πολλά, δε μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί αυτή η ζημιά και κατά τη γνώμη μου ακόμη πιο μεγάλη ζημιά από τα χρήματα, αυτά καθαυτά, είναι ότι χάσαμε αυτά τα τρία χρόνια».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε στο βιβλίο και στις αναφορές του, για το πώς οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αξιοποίησαν πολιτικά το «αίσθημα αντίστασης» που υπήρχε απέναντι στα μνημόνια και στη λιτότητα «για να πάρουν την εξουσία», και το πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα, που όπως είπε, κατέληξε σε «Βατερλώ» και στην αναδίπλωση της στάσης της κυβέρνησης και τους συνέστησε να το διαβάσουν για να αντλήσουν συμπεράσματα από τη διαπραγμάτευση του 2015.

«Να καταλάβουμε τι πήγε στραβά, κυρίως να καταλάβει η κοινωνία μας, πώς δε πρέπει να αφήνουμε το συναίσθημα να μας παρασύρει με τόσο έντονο τρόπο στις συλλογικές πολιτικές μας αποφάσεις και πόσο αν το κάνουμε αυτό, θέτουμε το μέλλον των παιδιών μας, σε πολύ μεγάλο κίνδυνο» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ