Η προτεραιότητα είναι να ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο και μετά η εστίαση, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι οι εισηγήσεις των ειδικών καθορίζουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης όσον αφορά το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Επισήμανε δε ότι για αυτό τον λόγο αποφασίστηκαν οικονομικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστά και τον Απρίλιο.
Για το άνοιγμα των καταστημάτων στις «κόκκινες» περιοχές, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή θα συνέλθει ξανά στο τέλος της εβδομάδας και θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα όλης της εβδομάδας. «Δική μας επιθυμία στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα και σε αυτές τις περιοχές αλλά δεν πρόκειται να κινηθούμε αυτόνομα, θα περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής», τόνισε.
Πρόσθεσε δε ότι «η Κυβέρνηση ανακοίνωσε οικονομικά εργαλεία, η απόδοση των οποίων συναρτάται με το αν είσαι ανοιχτός ή κλειστός ώστε σε ένα κάποιο βαθμό να θεραπεύσουμε τη ζημία που υφίστανται οι περιοχές που παραμένουν κλειστές και τον Απρίλιο».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι πρόταση του υπουργείου είναι και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, το οποίο «θα τεθεί υπό τη συζήτηση και την κρίση της Επιτροπής». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «Θα πειθαρχήσουμε στις απόψεις των ειδικών».
Για το άνοιγμα της εστίασης, επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα. «Πρώτα θα ανοίξει πλήρως το λιανικό εμπόριο και μετά θα πάμε στην εστίαση. Όλα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένα βήματα. Είναι παντελώς αδύνατο να δώσεις συγκεκριμένη ημερομηνία και να μπορείς να εγγυηθείς την τήρησή της, όταν το φαινόμενο “βράζει” και είναι εν εξελίξει».
Όταν ρωτήθηκε γιατί δίνεται ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού και όχι για την εστίαση, σημείωσε ότι το άνοιγμα του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι στην πρόταση του υπουργείου προς την Επιτροπή είναι και το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, αλλά, όπως ισχύει για όλους τους κλάδους, δεν μπορούν να ανοίξουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.
Για τις λαϊκές αγορές και τις κινητοποιήσεις πωλητών και παραγωγών, υποστήριξε ότι ο κόσμος των λαϊκών αγορών στηρίζει τελικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης και έδωσε χαστούκι χθες στους συνδικαλιστές του. «Φτάνει η κομματική σπέκουλα την ώρα που περνάμε πανδημία. Βρήκαμε λύσεις ήδη, ενώ συντάξαμε κι ένα νομοσχέδιο που είναι προς το συμφέρον των λαϊκών αγορών», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν δίνει σε ιδιώτες τις λαϊκές, ενώ δεν κινδυνεύει καμία υπάρχουσα άδεια.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της ΑstraZeneca, λέγοντας πως αποτελεί όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ε.Ε. για την διαχείριση του ζητήματος, χαρακτηρίζοντάς τη «μαύρη σελίδα» για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στην ανάρτηση του κ. Φίλη για το εμβόλιο της AstraZeneca και στον τρόπο που χειρίστηκε τον εμβολιασμό του, λέγοντας ότι συνιστά υπόδειγμα συμπεριφοράς πολιτικού σε μια κρίσιμη στιγμή.
Όσον αφορά τα self tests, ο υπουργός συνεχάρη τους φαρμακοποιούς για τη στάση τους στη μάχη κατά της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι είναι οι φυσικοί σύμμαχοι της κοινωνίας και του κράτους, ενώ χαρακτήρισε ως γιγαντιαίων διαστάσεων εγχείρημα για το ελληνικό κράτος τη διάθεση και διανομή των self tests μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. .
Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα απαντήσει με e-mail στον κ. Ηλιόπουλο, γιατί ποτέ δεν είπε πως ήταν προδοτική, απλά ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία για την Ελλάδα. Ο διαχωρισμός των Ελλήνων σε «προδότες» και «μη προδότες» εκπορεύεται από τον κ. Πολάκη, είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για το “sofagate”, o κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν καταδεικνύει την πολιτισμική απόσταση που έχει η Τουρκία από την Ε.Ε., προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν το βλέπει είτε έχει μάτια και είναι τυφλός, είτε έχει μάτια και κάνει πως δεν βλέπει».
Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το πρωτόκολλο για να ξεφτιλίσει τις ιδέες και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν διακρίνει άνδρα από γυναίκα και δεν υποτιμά τη θέση της γυναίκας, ενώ διερωτήθηκε αν ο Τούρκος πρόεδρος θα είχε την ίδια συμπεριφορά αν ήταν στη θέση της Φον Ντερ Λάιεν η Μέρκελ.
Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση του Ερντογάν να αποχωρήσει από τη σύμβαση για τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού συμβολίζει τις βαθιές του πεποιθήσεις για υποτίμηση της γυναίκας και αυτού του τύπου πολιτισμικές διαφορές καθιστούν παντελώς αδύνατη την προσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, τονίζοντας ότι είναι αναπτυξιακό. «Θα συμβάλλει σοβαρά στις εξαγωγές της Ελλάδας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της για τη συγκεκριμένη αγορά. Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει καλές προοπτικές τα επόμενα χρόνια να παράξει προϊόντα και να κάνει σοβαρές εξαγωγές σε αυτό τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά.