Γαλλία: Προς εξομάλυνση η κατάσταση στα πανεπιστήμια, εκτιμά ο Μακρόν

Γαλλία: Προς εξομάλυνση η κατάσταση στα πανεπιστήμια, εκτιμά ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα πως η κατάσταση στα πανεπιστήμια βαίνει «προς εξομάλυνση», μερικές ημέρες μετά την εκκένωση πολλών πανεπιστημιακών κτιρίων που είχαν καταληφθεί από φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στις σχολές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

«Για το θέμα των πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως βαίνουμε προς εξομάλυνση, με κάποια σημεία να πρέπει ακόμη να διορθωθούν», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα φροντίσουμε ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά» δήλωσε την Τετάρτη ο Εντουάρ Φιλίπ έπειτα από συνάντηση με την υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ και εκπροσώπους της διάσκεψης των προέδρων των πανεπιστημίων.

Την Τετάρτη το κτίριο της Σχολής Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Νανσί και πανεπιστημιακά κτίρια στο Μετς εκκενώθηκαν, μερικές ημέρες μετά τα πανεπιστήμια του Μονπελιέ, της Γκρενόμπλ, του Στρασβούργου και του πανεπιστημίου του Παρισιού-1, καθώς οι διοικήσεις των πανεπιστημίων εκμεταλλεύθηκαν τις διακοπές για να άρουν τις καταλήψεις.

Το πανεπιστήμιο Ρεν-2, που θα παραμείνει κλειστό έως τις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε την Τρίτη την αναβολή των τελικών εξετάσεων.

Στην Τουλούζη, το συνδικάτο UNI και τέσσερις φοιτητές ζήτησαν χθες Πέμπτη ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου την άρση του αποκλεισμού του πανεπιστημίου Ζαν-Ζορές, όπου κανέναν μάθημα δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις 6 Μαρτίου, αλλά το πανεπιστήμιο υποστήριξε «ότι δεν υπάρχει επείγων λόγος και δεν είναι χρήσιμο» το μέτρο αυτό. Το διοικητικό δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του «το αργότερο το πρωί της Δευτέρας».

Τα μαθήματα έχουν ανασταλεί σε δύο σχολές του πανεπιστημίου Λιμιέρ-Λιόν 2.

Ο νόμος «Προσανατολισμός και επιτυχία των φοιτητών», που τυγχάνει πολύ διαφορετικών αναγνώσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, καταργεί κυρίως την τυχαία επιλογή, η οποία εφαρμοζόταν μέχρι πριν από έναν χρόνο όταν ο αριθμός των υποψηφίων υπερέβαινε τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε μία σχολή.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «ναι, εφόσον» (μια υποψηφιότητα που γίνεται αποδεκτή, αλλά υπόκειται σε επιπλέον προϋποθέσεις) για τους υποψηφίους με απολυτήριο Γενικού Λυκείου. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις θέσεις, ένα νέος μπορεί να βρεθεί «σε αναμονή» μέχρι να απελευθερωθεί μια θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ