Χωρίς μάσκα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού ξεκινούν σήμερα τα σχολεία για περίπου 12 εκατομμύρια μαθητές στη Γαλλία, με την ελπίδα να έχουν δάσκαλο ή καθηγητή καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη διδακτικού προσωπικού.
Έπειτα από δύο μήνες διακοπών, μαθητές Δημοτικού (6,5 εκατομμύρια), Γυμνασίου (3,4 εκατομμύρια) και Λυκείου (2,2 εκατομμύρια) θα συναντηθούν και πάλι με τους συμμαθητές τους, θα γνωρίσουν τους νέους δασκάλους και καθηγητές τους και θα μάθουν το πρόγραμμα των μαθημάτων τους.
Σε αντίθεση με την έναρξη των σχολικών μαθημάτων κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα λόγω της ύφεσης που παρατηρείται στο μέτωπο της πανδημίας.
Παράλληλα, το νέο πρωτόκολλο επιτρέπει την επιστροφή των μαθητών χωρίς περιορισμούς αναφορικά με τις αθλητικές δραστηριότητες και χωρίς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η περυσινή έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε στη σκιά της υγειονομικής κρίσης, ενώ φέτος πραγματοποιείται εν μέσω της κρίσης προσλήψεων εκπαιδευτικών.
Ένα φαινόμενο που δεν είναι νέο αλλά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω φέτος με περισσότερες από 4.000 κενές θέσεις στους εθνικούς διαγωνισμούς της χώρας, από 27.300 ανοιχτές θέσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (και 850.000 εκπαιδευτικούς συνολικά).
Το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στη Γαλλία: «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες (στην ανατολική Ευρώπη) αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες προσλήψεων, γεγονός που αφήνει να διαφανεί μια πραγματική κρίση ενδιαφέροντος για το επάγγελμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σύμφωνα με μια έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο.
Ο γάλλος υπουργός Παιδείας Παπ Ντιάγ το επαναλαμβάνει εδώ και αρκετές ημέρες: ακόμα κι αν οι συνθήκες «δεν είναι οι καλύτερες», η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι «συγκρίσιμη με εκείνη της περσινής χρονιάς», «με έναν δάσκαλο για κάθε τάξη».
Για να ξεπεράσει αυτή την έλλειψη, η Γαλλία έχει προσλάβει συμβασιούχους εκπαιδευτικούς-- 3.000, σύμφωνα με τον υπουργό-- που εκπαιδεύτηκαν μέσα σε λίγες μέρες προτού βρεθούν μέσα σε τάξη.
Και προσπαθώντας να καθησυχάσει ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «πάνω από το 80% των συμβασιούχων έχει ήδη διδάξει».
Όμως, αυτό «δεν αποκλείει κατά τη διάρκεια της χρονιάς να υπάρξουν δυσκολίες σε συγκεκριμένους τομείς», υπογράμμισε.
Για να καταστήσει πιο ελκυστικό το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι «κανένας εκπαιδευτικός δεν θα ξεκινά την καριέρα του με μισθό μικρότερο των 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα από το 2023».
Και όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, αυτός θα είναι «ο αρχικός μισθός εξαιρουμένου του μπόνους», ενώ έκανε λόγο για «σημαντικές» αυξήσεις χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.