Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) συναντώνται σήμερα και αύριο στο ιταλικό νησί Ίσκια για να συζητήσουν την απειλή που αποτελούν για τις χώρες τους οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί είναι η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» στο Διαδίκτυο, παρουσία εκπροσώπων των εταιρειών Google, Facebook, Twitter και Microsoft.
Μετά την απελευθέρωση της Ράκα, πρώην προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, η τύχη δεκάδων ξέων μαχητών θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υπουργών Εσωτερικών της G7. Επίσης θα ανταλλάξουν πληροφορίες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό.
25.000 με 30.000 άνθρωποι εκατό διαφορετικών εθνικοτήτων (εκ των οποίων οι 5.000 προέρχονται από την Ευρώπη) αποτελούν τους ξένους μαχητές που πολεμούσαν στο ΙΚ και οι οποίοι πρόκειται να διασπαρούν σε όλο τον κόσμο και να αναγκάσουν πολλές χώρες να αντιμετωπίσουν αυτή «τη διασπορά που επιστρέφει», εξήγησε πρόσφατα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Marco Minnitiι, που θα προεδρεύσει της G7.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λεγεώνα των ξένων που έχουμε δει ποτέ», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη «να διαθέτει μια διαδικασία ελέγχου στα σύνορα, υπό τον κίνδυνο αυτοί οι μαχητές να έρθουν να προστεθούν στην μη οργανωμένη τρομοκρατία».
Εκτός από τους υπουργούς Εσωτερικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν κυρίως αύριο θα συμμετάσχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ασφάλειας Julian King και ο γενικός γραμματέας της Interpol, ο Γερμανός Jurgen Stock.
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη, με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών του ίντερνετ να συμμετέχουν στη συζήτηση.
Η Google έστειλε τον σύμβουλό της και διευθυντή δημόσιας πολιτικής Nicklas Lundblad, η Microsoft τον αντιπρόεδρό της αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Τζον Φρανκ, το Facebook τον υπεύθυνο για την πολιτική αντιτρομοκρατίας Brian Fishman και το Twitter τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Nick Pickles.
«Το Διαδίκτυο είναι αποφασιστικής σημασίας παράγοντας στη ριζοσπαστικοποίηση. Περισσότερες από το 80% των στρατολογήσεων και των ριζοσπαστικοποιήσεων γίνονται μέσω του ίντερνετ», δήλωσε ο Minniti.
Καλώντας στις συζητήσεις τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου, οι οποίες διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, η G7 ελπίζει να καταλήξει σε μια κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ