Στη σημαντική συμβολή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, των ορεινών Δήμων και των μικρών νησιών, που βίωσαν την εγκατάλειψη, αλλά και στις ενέργειες της κυβέρνησης προς σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, επικέντρωσε την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στην Κόνιτσα.
Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε, πως η επίλυση των ζητημάτων, προϋποθέτει την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν στην σημερινή πραγματικότητα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης στην ελληνική περιφέρεια και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, για να «σπάσει ο φαύλος κύκλος» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Τεράστια τομή, που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, είναι τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε πως με την υλοποίηση του έργου από τις Περιφέρειες, θα τελειώσει η «πράσινη ερήμωση» και θα έχουμε ως χώρα, επιπλέον 8 εκατ. στρέμματα βοσκήσιμης γης, προς όφελος των κτηνοτρόφων.
Μάλιστα επισήμανε, ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο εγχείρημα, που θα πολλαπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της κτηνοτροφίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο Νόμο για τους δασικούς συνεταιρισμούς που συγκροτούνται από δασεργάτες και ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο της Βουλής και παρέθεσε «τα εργαλεία» που, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Σημαντικό εργαλείο, όπως είπε, είναι ο ορεινός τουρισμός, που πρέπει να αναδειχθεί και να προωθηθεί στις αγορές του εξωτερικού. Να πιστοποιηθούν τα ελληνικά μονοπάτια, καθώς, όπως ανέφερε, η πεζοπορικές διαδρομές είναι ένα πλεονέκτημα του τόπου μας «που κοιμάται».
Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι «να κατοχυρώσουμε το ελληνικό προϊόν» υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης, με την ταυτοποίηση, την βελτίωση και τον έλεγχο. Μάλιστα ανέφερε, πως το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Γ. Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, καλεί όλα τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μαζί με παραγωγούς, να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή.
Αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες, ο Γιάννης Τσιρώνης ξεκαθάρισε, πως δεν κρίνουν το ιδιοκτησιακό ζήτημα και τόνισε πως τερματίζουν την ομηρία όλων των Ελλήνων πολιτών, «που έπρεπε να τα έχουν καλά με κάποιον τοπάρχη ή πολιτικό ή υπουργό, για να κρίνουν κάτω από χαλί τον χαρακτηρισμό της γης τους».
Για πρώτη φορά, επισήμανε ο Γιάννης Τσιρώνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, υλοποιούνται προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και μπαίνουν άνεργοι σε εγκαταλελειμμένα χωράφια, σχολάζουσες γαίες και στην παραγωγική διαδικασία και ζήτησε από τους δημάρχους να καταθέσουν προγράμματα.
Επίσης διευκρίνισε, ότι στην λογική του προγράμματος εντάσσεται και η αξιοποίηση ιδιωτικής περιουσίας. Μάλιστα, ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, γιατί όπως ανέφερε, όταν τον επισκέφτηκε για του θέσει το ζήτημα αυτής της αναγκαιότητας, όχι μόνο ενθουσιάστηκε, αλλά το ίδιο απόγευμα έστειλε τοπογραφικό 20 χιλιάδων στρεμμάτων στη Βοιωτία, από μοναστικό κτήμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου SOOC