Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι η επικείμενη συζήτηση και συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό ορίζοντα του επόμενου μήνα, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.
Κομβικό σημείο του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για βιώσιμη έξοδο της οικονομίας απ'' την κρίση, είναι κατά τον κ. Σταθάκη η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Σχετικά, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως με τη συμφωνία του Ιουλίου, το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους για τη περίοδο 2015-22 είχε μια θετική εξέλιξη - και υπενθύμισε ότι με βάση τις παλιές συμφωνίες, η Ελλάδα καλείτο να πληρώσει από το 2015 ως το 2022 περίπου 80 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, μέγεθος το οποίο χαρακτήρισε εξωπραγματικό, καθώς απαιτεί τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα και φανταστικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. «Με τη νέα συμφωνία, αυτά τα 80 δισ. ευρώ μετατράπηκαν σε μακροχρόνιο χρέος διάρκειας 30 ετών. Πρόκειται για ένα σημαντικό swap ανάμεσα στο μακροχρόνιο και βραχυχρόνιο χρέος, το οποίο θα καταστήσει βιώσιμη τη διαχείριση του δημόσιου χρέους μέχρι το 2022. Το διακύβευμα αυτής της πρώτης αξιολόγησης, είναι η διαπραγμάτευση του χρέους μετά το 2022 και ως το 2048, το οποίο πρέπει να αποκτήσει και αυτό όρους βιωσιμότητας», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ακόμη, ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδήγησε σε γρήγορη απομείωση του ELA που χρησιμοποιούν οι τράπεζες κατά 20 δισ. ευρώ και στην αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο Standard & Poor''s την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια - γεγονός που διευκολύνει την επαναφορά της χρηματοδότησης των τραπεζών από τις αγορές, σε κανονικά επίπεδα.
Ο υπουργός Οικονομίας προέβλεψε για το 2016 «σημαντικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης» για την ελληνική οικονομία, καθώς εφέτος καταγράφει μηδενική ύφεση εξαιτίας των επιδόσεων του τουρισμού, της μεταποίησης, των εξαγωγών αλλά και των χειρισμών της κυβέρνησης σε σχέση με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Τόνισε ωστόσο, ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή μεταστροφή σε αύξηση των επενδύσεων, στήριξη όλων των κλάδων που συνεισφέρουν παραδοσιακά, όπως ο τουρισμός, και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία.
Ο κ. Σταθάκης, ανήγγειλε τέλος, ότι τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ ξεκινούν από τις 2 Φεβρουαρίου και ότι το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ