Γ. Μουζάλας: Να τηρήσει η Τουρκία τα συμφωνηθέντα

Γ. Μουζάλας: Να τηρήσει η Τουρκία τα συμφωνηθέντα

Την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου όσον αφορά το προσφυγικό εξέφρασε ο Γιάννης Μουζάλας, σε συναντήσεις που είχε ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, με θέμα τη διεθνή κατανομή, μέσω νομίμων οδών, των Σύρων προσφύγων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε επίσης την ανάγκη έμπρακτης βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ευθύνες που έχει αναλάβει τόσο ως κράτος-μέλος της ΕΕ, όσο και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν φθάσει 200 ειδικοί στο Άσυλο, ενώ έχει υπάρξει δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ για ενίσχυση με 2.500 ειδικούς.

Αναφερόμενος εμμέσως και στις ενστάσεις και των «53» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι η Ελλάδα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, της Αρχής Προσφυγών και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να λειτουργήσει με τον πλέον ασφαλή τρόπο για τα δικαιώματα των προσφύγων η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Μια από αυτές αποτελεί η εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που φθάνει στην Ελλάδα, με βάση τους νόμους. Επίσης, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα παραμένουν σε δομές υποδοχής και ταυτοποίησης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεθνούς προστασίας και στη συνέχεια θα παραπέμπονται σε δομές. Όμως, προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες διατάξεις είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού, κάτι που ακόμα δεν έχει διασφαλίσει η Ελλάδα και η δημιουργία νέων δομών, ειδικά για όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Ο κ. Μουζάλας, επισήμανε δε ότι η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ υπολείπεται των αναμενόμενων. Όπως εξήγησε, η μετεγκατάσταση(relocation) -παρότι απέτυχε με ευθύνη των κρατών-μελών- είναι απαραίτητος όρος επιτυχίας των προσπαθειών για το προσφυγικό και ότι οι αντικρουόμενες δηλώσεις Τούρκων επισήμων μάς καθιστούν ιδιαίτερα σκεπτικιστές. Πρόσθεσε ότι από τους 2.000 ειδικούς στο Άσυλο έχουν φθάσει στην Ελλάδα μόλις 200 από την ΕΕ και ότι γι αυτό η χώρα χρειάζεται επειγόντως ειδικούς στο Άσυλο.

Αναφερόμενος ειδικά στη συμφωνία, επισήμανε ότι η χορήγηση διεθνούς προστασίας θα εξετάζεται κατά περίπτωση και ότι στην Τουρκία να επιστρέφονται αυτοί, των οποίων το αίτημα θα έχει απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό. Ακόμη και οι ταχείες διαδικασίες Ασύλου θα ολοκληρώνονται σε διάστημα 15 ημερών. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, υπάρχει ανάγκη για μεγάλο αριθμό ειδικών στο Άσυλο.

Την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά, να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη στο Μαξίμου, με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί.

Στο μεταξύ, με την επαναπροώθηση περίπου 500 προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία σχεδιάζεται να αρχίσει τη ερχόμενη Δευτέρα η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, η Τουρκία καλεί τις χώρες που έχουν δεσμευθεί να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, μεταδίδει το Πρακτορείο Anadolu.

Πηγή: skai.gr