Για μία ακόμη κακή νομοθετική πρακτική κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ο βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και το Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι».
Όπως παρατήρησε, βρίθει τροποποιήσεων, καταργήσεων και αντικαταστάσεων, με αποτέλεσμα ένα έντονα προβληματικό νομοθετικό κείμενο. Μάλιστα στάθηκε και στον αριθμό των άρθρων (255) για τα οποία με βάση την απλή αναλογική της Κυβέρνησης, ο κάθε εισηγητής έχει στη διάθεσή του 3,5 δευτερόλεπτα ανά άρθρο!
Υποστήριξε την ανάγκη ύπαρξης ενός εκλογικού συστήματος που να συνδυάζει και την κυβερνησιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα, σχολιάζοντας ότι το νέο σύστημα του κ. Σκουρλέτη είναι ακριβώς το αντίθετο άκρο από ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Αφού έκρινε και τα δύο συστήματα ως μη αποτελεσματικά, επανακατέθεσε την πρόταση του Ποταμιού για τη σταθμισμένη αναλογική, η οποία όπως είπε είναι μια ισορροπημένη λύση.
Πρότεινε την ύπαρξη ενός κατωφλίου εισόδου στο 3%, καθώς επίσης και την ύπαρξη ενός bonus π.χ. 20% για τον πρώτο της 2ης Κυριακής έτσι, ώστε να μπορεί να έχει την πλειοψηφία ή τη σχετική πλειοψηφία, αν αυτό επιτρέπει το ποσοστό του.
Ο κ. Μαυρωτάς υπεραμύνθηκε της εν λόγω πρότασης, καθώς δεν αποκλείονται οι συνεργασίες αλλά όπως συμπλήρωσε, αυξάνονται και οι πιθανότητες σχηματισμού μιας πιο εύρωστης πλειοψηφίας. Μάλιστα επανέλαβε ότι οι Δήμοι έχουν εκτελεστικές και όχι νομοθετικές αρμοδιότητες, για αυτό και το κριτήριο της κυβερνησιμότητας είναι πολύ σημαντικό, γιατί διαφορετικά θα παράγεται απλά μια πολιτική του ελάχιστου κοινού παρονομαστή.
Απέδωσε σκοπιμότητα στην επιμονή της Κυβέρνησης στο θέμα της απλής αναλογικής καθώς όπως είπε τη συναίνεση ο ΣΥΡΙΖΑ τη θυμάται όταν χάνει τη θέση ισχύος, και ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου γνωρίζει τις αδυναμίες του και για αυτό θέλει μέσω της απλής αναλογικής να επηρεάζει τα πράγματα όντας στη μειοψηφία. Μάλιστα απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, τους κάλεσε να κάνουν πράξη τη συναίνεση και στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου με βάση τις προτάσεις του Ποταμιού, και όχι a la carte!
Επίσης διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες ρυθμίσεις στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι επαναφέρουν τον εναγκαλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος, μιας και ο έλεγχος νομιμότητας μεταφέρεται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στου επόπτες ΟΤΑ, σημειώνοντας επίσης ότι οι εν λόγω έλεγχοι παρεκτρέπονται σε έλεγχοι σκοπιμότητας με κομματικά και πολιτικά κριτήρια.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, τόνισε ότι σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος έναν χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα παρέμενε ανοικτός ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής τους, καθώς επίσης ποιο είναι το νόημα της 2ης Κυριακής στις αυτοδιοικητικές εκλογές όταν εισάγεται η απλή αναλογική. Ειδική αναφορά έκανε στο άρθρο 73 για τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης και προσχώρησης ενός δημοτικού συμβούλου σε άλλη παράταξη, κάνοντας παραλληλισμό με όσα συμβαίνουν στη Βουλή.
Συγκεκριμένα όπως είπε και τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν δεχθεί στους κόλπους τους βουλευτές εκλεγμένους με άλλη παράταξη, οπότε διερωτήθηκε γιατί όλοι εξανίστανται με την παρούσα διάταξη. Έκρινε θετικά την τροπολογία κατάτμησης των δύο περιφερειών στην Αττική, ενώ υπενθύμισε και την πάγια θέση του Ποταμιού για τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, σχολιάζοντας πως η τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση απλά δημιουργεί μια επιτροπή επεξεργασίας του ζητήματος, θυμίζοντας τακτική «κατενάτσιο».
Σχολιάζοντας την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών, διερωτήθηκε γιατί ήρθε ως βουλευτική, και απευθύνθηκε στον κ. Σκουρλέτη: «Θα θιγόταν ο εγωισμός σας κ. Υπουργέ αν την φέρνατε εσείς;»!.
Τέλος αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι θέλει ακόμα πολλή εξάσκηση και προπόνηση στο θέμα της συναίνεσης γιατί ούτε τότε στην αντιπολίτευση ούτε τώρα στην Κυβέρνηση την εννοεί πραγματικά, παρά μόνο την εργαλειοποιεί χωρίς να την πιστεύει. Το πρόβλημα συναίνεσης μαζί με το έλλειμμα εμπιστοσύνης και τη διάχυτη καχυποψία, δηλητηριάζουν όπως είπε, όλη την πολιτική ζωή, προτάσσοντας το πρόσκαιρο κομματικό κέρδος, ζημιώνοντας όμως μόνιμα τη χώρα.
Φωτογραφία intime news