«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στις πρώτες του προγραμματικές δηλώσεις (8/2/2015) υποσχόταν την κατάργηση των εκλεγμένων Συμβουλίων Ιδρύματος των Πανεπιστημίων. 19 μήνες αργότερα το κατάφερε», σημειώνει ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς σχετικά με τις παραιτήσεις των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής του Ποταμιού συνεχίζει ως εξής:
Φαντάζομαι θα παρουσιάσει την «επιτυχία» του αυτή και στην προσεχή προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή.
Τα μέλη από τα Συμβούλια Ιδρύματος τεσσάρων Πανεπιστημίων (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους αρνούμενα την παράταση της θητείας τους από την κυβέρνηση που αρνείται να προκηρύξει εκλογές για νέα συμβούλια μιας και έχει λήξει η θητεία τους.
Οι επιστολές παραίτησης και από τα τέσσερα Πανεπιστήμια είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ότι μπορούσε για να υπονομεύσει και να απαξιώσει τον θεσμό των Συμβουλίων Διοίκησης. Διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό που ήρθαν για να προσφέρουν στη χώρα μας, θεωρούνται αχρείαστοι και θα επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια τους στο εξωτερικό με ένα ερώτημα: Γιατί κάποιοι θέλουν να μην αλλάξει τίποτε στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και να παραμένει όμηρος δυναμικών μειοψηφιών και ιδεοληψιών;
Την απάντηση την βίωσαν όλους αυτούς τους μήνες, με τον Πρωθυπουργό να δίνει το πρόσταγμα της κατάργησής τους, όπως είχε υποσχεθεί στην εκλογική του πελατεία και τους Υπουργούς Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μπαλτά, Φίλη και Αναγνωστοπούλου να υλοποιούν μεθοδικά την εντολή αυτή. Τώρα πια ξέρουν…
Η παραίτηση των μελών των Συμβουλίων Ιδρύματος είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της αλματώδους οπισθοδρόμησης που επιχειρείται τα τελευταία δύο χρόνια στην ανώτατη εκπαίδευση. Η πρόοδος του ελληνικού πανεπιστημίου περνάει μέσα από τη στήριξη των θεσμών του κι όχι μέσα από το πριόνισμα τους. Οι ιδεοληπτικές εμμονές έχουν κοστίσει αρκετά στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ας μην κοστίσουν περισσότερο…