«Προεκλογική περίοδο θα έχουμε από τον Αύγουστο και αν θα διαρκέσει 3 μήνες ή 12-13 μήνες, θα το δούμε», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο.
«Δεν νομίζω ότι θα είναι μία κατάσταση business as usual, θα έχει μία προεκλογική διάσταση κι είναι λογικό αυτό, αρκεί να μην ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο, πρώτα σε επίπεδο πολιτικής πόλωσης -γιατί βλέπουμε την κυβέρνηση το ψάχνει από εκεί το ψάχνει από εδώ- και δεύτερον να προσέξουμε όλοι μαζί για την οικονομία, η οποία με την έξοδο από το πρόγραμμα πράγματι θα πάει καλύτερα, αλλά καθαρή έξοδος με πρόσθετα μέτρα είναι μία αντίφαση, την οποία αφήνω να την εξηγήσουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης», επισήμανε ο κ. Κύρτσος.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την κατάτμηση της Β'' Αθηνών και του πρώην Υπόλοιπου Αττικής σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, αλλά και για το σύστημα απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Κύρτσος παρατήρησε:
«Μέσα σε ένα κλίμα πύρινης πόλωσης -κυνηγάνε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, έχουν φτιάξει έναν μηχανισμό ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιθετικός σε βάρος του κ. Μητσοτάκη- και εφόσον υπάρχει αυτή η πόλωση κάθε τόσο βάζουν και μία θεσμική πρωτοβουλία, λέγοντας ελάτε να τα βρούμε – μα δεν υπάρχει το πολιτικό περιβάλλον για να τα βρούμε σε οτιδήποτε».
«Δεν είναι μόνο η κατάτμηση της Β'' Αθηνών», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «για παράδειγμα όσον αφορά το πέρασμα στην απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί προειδοποιούν ότι αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες συνεννόησης.
Αλλά μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει αυτοδιοικητική παράδοση, ούτε μπόρεσε να αποκτήσει, και της οποίας τα ποσοστά πέφτουν, μεθοδεύει διάφορα πράγματα, που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ή την εκλογή στη Β'' Αθηνών αλλά με το πώς θα συγκρατήσει την πτώση της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το αν θα τσιμπήσει κάποιες έδρες στη Β'' Αθηνών, γιατί αυτή θα έχει την πρωτοβουλία της κατάτμησης, για να συντηρηθεί πολιτικά και όλα αυτά παίζουν ρόλο».
«Όποιος θέλει θεσμικές αλλαγές τις κάνει σε καλό κλίμα και κυρίως η κυβέρνηση προσδιορίζει το κλίμα και τις κάνει όχι στο ξεκίνημα μιας άγνωστης διάρκειας προεκλογικής περιόδου, αλλά όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε.
Με αφορμή, εξάλλου, την εισήγηση που πρόκειται να κάνει σε εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα το απόγευμα το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και ο Τομέας Διεθνών Σπουδών Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Brexit: θεσμικές και πολιτικές επιπτώσεις για την Ευρώπη και την Ελλάδα», ο κ. Κύρτσος ανέφερε: «Το Brexit είναι ένα κορυφαίο γεγονός, δεν είναι ευχάριστο και μας δημιουργεί προβλήματα σε δύο επίπεδα:
Και σαν Ευρωπαίοι θα έχουμε προβλήματα, καθώς μικραίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ των 28 έχει Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 17,5% του παγκοσμίου και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει στο 15% του παγκοσμίου ΑΕΠ, επομένως οι δυνατότητες να ανταγωνιστεί με την Κίνα και τις ΗΠΑ, που είναι οι οικονομικοί πρωταθλητές -και σε 5-10 χρόνια με την Ινδία- περιορίζονται.
Αυτό είναι το γενικό, μια πιο προβληματική Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έχουμε και το πιο ειδικό, τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα [...] και κυρίως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ο οποίος βγαίνει τραυματισμένος από το Brexit, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία καθαρή συνεισφορά γύρω στα 10-11 δισ. ευρώ τον χρόνο, δίνει περισσότερα από όσα παίρνει κι αυτό διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών».
Φωτογραφία intime news