Για μία “δύσκολη” και “επικίνδυνη” κατάσταση που δημιουργείται στην Ειδομένη έκανε λόγο ο Γιώργος Κυρίτσης εκπρόσωπος Τύπου της συντονιστικής επιτροπής για τους πρόσφυγες, αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια που έγιναν με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς, σημειώνοντας πως ασκήθηκε “αψυχολόγητη βία”.
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι από τα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν περισσότερα από 300 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς και επτά νοσηλεύτηκαν, χτυπημένοι από πλαστικές σφαίρες.
Ερωτηθείς για το πώς παρενέβη το ελληνικό κράτος, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι ήταν παρόν και ότι η ανάπτυξη του αστυνομικού φραγμού απέτρεψε την εμπλοκή χιλιάδων ανθρώπων στα επεισόδια.
“Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση πρώτα απ'' όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι'' αυτό έγιναν ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνει. Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ'' όλους”, τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει αυτή η κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας.
Ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής για τους πρόσφυγες αναφέρθηκε και στην χειρόγραφη επιστολή που ήταν γραμμένη στα αραβικά και η οποία εντοπίστηκε έγκαιρα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι “μόλις κάτι κυκλοφορήσει σε Twitter και Facebook είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μαζέψεις”.
“Ήδη κινούμαστε προς μία αυστηρότερη συνεννόηση με τις ΜΚΟ και με τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και με διασυνοριακό τρόπο”, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, συμπληρώνοντας ότι “ζητάμε από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του όλου ζητήματος, δηλαδή η λογική είναι να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των κρίσεων άρα όταν υπάρχει διεθνής βοήθεια θα πρέπει να δίνεται στο κράτος”.
Ανέφερε, επίσης ότι “τώρα που έχουν συγκροτηθεί κινητά κλιμάκια ασύλου ξεκινάει και η διαδικασία σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Θεωρούμε πως όταν ξεκινήσουν οι πρώτες ομαδικές μετεγκαταστάσεις σε χώρες της ΕΕ αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για τους πιο δύσπιστους να έρθουν να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτούς τους χώρους”.
Ερωτηθείς για το πότε θα εκκενωθεί το λιμάνι του Πειραιά, από τους περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αναφέρθηκε στο “ορόσημο” του Πάσχα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες 800 θέσεις στον Σκαραμαγκά, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ροές έχουν περιοριστεί στην περίοδο μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, από την πλευρά της οποίας διαπιστώνεται η διάθεση της εφαρμογής της.
Σήμερα θα φύγουν από τον Πειραιά 800 πρόσφυγες
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης καταδίκασε εκ νέου τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη. «Κάτι τέτοιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, οι πλαστικές σφαίρες μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο σε άνθρωπο», σημείωσε ο Γιώργος Κυρίτσης, συμπληρώνοντας ότι, «η κυβέρνηση κάνει κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο».
Ο Γ. Κυρίτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, σήμερα θα μεταφερθούν 800 άτομα από τον Πειραιά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.
Σχετικά με το ότι, οι πρόσφυγες παρακινούνται από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως έγινε χθες στην Ειδομένη, σημείωσε ότι, «αυτήν τη φορά έγινε έγκαιρα αντιληπτό ότι κυκλοφόρησε η ανακοίνωση και η αστυνομία έλαβε κάποια μέτρα σχετικά».
Διέψευσε ότι οι αστυνομικοί ήταν απλοί παρατηρητές και υποστήριξε ότι, «υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας, από το Σάββατο». Περιέγραψε δε ότι, το πρωί της Κυριακής έγινε διαπραγμάτευση από ομάδα προσφύγων με την πλευρά της ΠΓΔΜ και αφού αυτή κατέληξε σε «ναυάγιο», μια άλλη ομάδα προσφύγων κινήθηκε προς το φράχτη, με τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους.
Υπεραμύνθηκε τη στάση της Αστυνομίας, τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση αποτροπής του κόσμου που μένει νοτιότερα του καμπ της Ειδομένης.
Ερωτηθείς για το τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή στην Ειδομένη, απάντηση ότι, πρώτον «έγιναν οι διπλωματικές κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, καθώς υπάρχουν δυνάμεις από την πλευρά των Σκοπίων και από άλλες χώρες της ΕΕ, δεύτερον γίνεται πιο αυστηρή συνεννόηση με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τρίτον γίνονται κινήσεις προς την ΕΕ ώστε, από τη στιγμή που ο έλεγχος του προσφυγικού γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση να γίνεται προς την κυβέρνηση.
Σχετικά με τον πρόεδρο της Συριακής κοινότητας στην Ελλάδα, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση, σημείωσε ότι, ο συγκεκριμένος άνθρωπος «δεν είναι ΜΚΟ» και υπενθύμισε ότι, ο ίδιος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα.
Αναφορικά με την αποσυμφόρηση τόσο της Ειδομένης, όσο και του Πειραιά, υπογράμμισε ότι, το επόμενο βήμα είναι η δουλειά που θα ξεκινήσει να κάνει η ενισχυμένη Υπηρεσία Ασύλου μέσα στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, αυτό «θα βάλει τους πρόσφυγες μέσα στις δομές».
Σχετικά με το τι αριθμός αιτημάτων ασύλου θα ικανοποιηθεί, σημείωσε ότι, αυτό θα κριθεί ανά περίπτωση, ενώ για το πού θα στεγαστούν όσοι λάβουν άσυλο, επιβεβαίωσε ότι, κάποιοι θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα, μέσω μιας όχι και τόσο ικανοποιητικής συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που έχει ήδη ξεκινήσει.