Χρειάζεται γι αυτό το θέμα εκ των άνω παρέμβαση».
Στη δυνατότητα της Ελλάδας να νομοθετήσει μετά την έξοδο από τα μνημόνια προκειμένου να ακυρωθεί ο νόμος για τις συντάξεις αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί στη Βουλή.
«Ο κ. Μοσκοβισί ουσιαστικά υπογράμμισε την δυνατότητα που η Ελλάδα διαθέτει μετά την έξοδο από τα Μνημόνια να νομοθετήσει δηλαδή προκειμένου να ακυρωθεί ο νόμος για την περικοπή των συντάξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά ερωτηθείς για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Είναι πολύ απλό και δεν είναι ισχυρισμός και το επιβεβαίωσε και ο κ. Μοσκοβισί. Φεύγοντας από τα Μνημόνια η υποχρέωσή μας είναι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. O τρόπος είναι δική μας επιλογή. Μπορούμε να φέρουμε νέο νόμο για να αλλάξουμε την παρούσα ψηφισμένη κατάσταση».
Σε σχετική ερώτηση για το «φρένο» που έβαλε μέσω συνέντευξης ο κ. Σεντένο ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως η αλλαγή δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα οπότε δεν παραβιάζει κάτι στην συμφωνία με τους εταίρους.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Ο κ. Σεντένο επαναλαμβάνει αυτό που λέει το Eurogroup κοινώς "όχι σε ανατροπή θεσμικών μεταρρυθμίσεων". Η αλλαγή στις συντάξεις θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη καθώς δεν θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα αντίμετρα που είχαν προβλεφθεί.
Η πρόταση για τις συντάξεις ήταν ακόμη μία εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπάρχουν γραπτά, η συμφωνία του Eurogroup και το παράρτημα στο οποίο υπάρχει εξαίρεσης όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού και της γενικότερης εργασιακής μεταρρύθμισης».
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνουν πρόωρες εκλογές» τόνισε, επίσης, σήμερα ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι και ο ίδιος ο κ. Καμμένος είπε ότι η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει τον Σεπτέμβρη του 2019. «Είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην γίνουν τώρα εκλογές, όταν η οικονομία ανακάμπτει και προσπαθούμε να ξαναφέρουμε πίσω όρους ανάπτυξης που θα ωφελήσουν όλον τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν κύκλοι που θα θέλανε να πέσει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο, τόνισε με νόημα «έχουμε μια σταθερή απόφαση να αντισταθούμε και στις φανερές και στις υπόγειες και στις καταχθόνιες πιέσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, και εν όψει της κύρωσης στη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα τη στηρίξει «ικανός αριθμός είτε ανεξάρτητων, είτε μεμονωμένων, είτε και βουλευτών που ανήκουν σε άλλους χώρους».
«Δεν υπάρχει - στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον - οποιαδήποτε αμφιβολία ότι θα υπερψηφιστεί, όπως πρέπει να γίνει, γιατί είναι εθνικά επωφελής συμφωνία η συμφωνία αυτή», πρόσθεσε.
Με αφορμή την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, επισήμανε ότι τέτοιες συναντήσεις δίνουν σημαντική ώθηση στη διεθνή πολιτική θέση της χώρας, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο γεωπολιτικό αλλά και επιχειρηματικό και τόνισε ότι είναι σημαντικό το θέμα της δικτύωσης των οικονομικών μέσω της ανάπτυξης των υποδομών.
Για την υπόθεση Novartis σχολίασε ότι «το ζητούμενο είναι να βρεθεί αν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών στο σκάνδαλο αυτό» και πρόσθεσε: «η ειδική έκφραση που πήρε το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, δηλαδή να υπάρχουν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, όχι για τη μικρή ελληνική αγορά, αλλά γιατί η χώρα μας ήταν χώρα αναφοράς για μεγάλες αγορές όπως της Ινδίας και της Ρωσίας, δημιουργούσε αναπόφευκτα την ανάγκη να υπάρχει πολιτική εμπλοκή γιατί δεν είναι ένας απλός γιατρός αυτός που είναι σε θέση να ορίσει ποια θα είναι η τιμή του φαρμάκου.
Φωτογραφία intime news