Γ. Κατρούγκαλος: Χρειάζεται και πολιτική βούληση για τις προκλήσεις της Ευρώπης

Γ. Κατρούγκαλος: Χρειάζεται και πολιτική βούληση για τις προκλήσεις της Ευρώπης

Στις πρόσφατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι δημοκρατικές δυτικές κοινωνίες, όπως η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός, αναφέρθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του στις εργασίες της 129ης Συνόδου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Ελσίνκι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι είναι πρωτίστως η έκρηξη των ανισοτήτων που υπονομεύει τη νομιμοποίηση των δημοκρατικών μας θεσμών και τη συνοχή των κοινωνιών μας. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ενώ εξήρε τη σπουδαιότητα και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Με αυτή την ευκαιρία χαιρέτισε την εκλογή του Λίνου - Αλέξανδρου Σισιλιάνου ως νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν αρκούν οι μηχανισμοί, αλλά πρέπει να έχουμε και την πολιτική βούληση για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «εκτιμά ιδιαίτερα το έργο του ΣτΕ, το οποίο ήταν και κρίσιμο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας». Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται απολύτως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και εφαρμόζει τις αξίες και τις αρχές του οργανισμού.

«Η συμφωνία των Πρεσπών», κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος, «είναι απτό παράδειγμα, όπως και οι πρωτοβουλίες μας που προωθούν την πολυμερή συνεργασία, λ.χ. η Διάσκεψη της Ρόδου».

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ.Κατρούγκαλος είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Λιχνενστάιν Αουρέλια Φρίκ και της Ολλανδίας Στέφ Μπλόκ, καθώς και με τον ΥΦΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Αντρέι Ζερνόβσκι. 

Τέλος, σημειώνεται ότι την προεδρία του ΣτΕ αναλαμβάνει η Γαλλία, διαδεχόμενη τη Φινλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ