«Θέλω να πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θέλουν αυτό το γεγονός να μείνει στο παρελθόν, να συνεχίσουμε να έχουμε εκείνες τις πατροπαράδοτα καλές σχέσεις που είχε η χώρα μας με τη Ρωσία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο απογευματινό μαγκαζίνο του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε όταν θεωρούμε πως παραβιάζεται η κυριαρχία της χώρας μας γιατί θεωρούμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και πολύ περισσότερο από τους φίλους μας περιμένουμε να τηρούν τους κανόνες σεβασμού που κι εμείς τηρούμε» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας πως οι πατροπαράδοτα καλές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία τριετία. Αυτό, επισήμανε, «το αναφέρουν άλλωστε και οι σχετικές ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, που λένε αυτό που λέμε κι εμείς, ότι τα τελευταία τρία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής κι ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στην περίπτωση αυτή, όπως με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: «Αυτή την ιστορία περί μυστικής διπλωματίας την έχουμε ακούσει κατά κόρον για το Μακεδονικό, που είναι προφανές ότι διαπραγματευτήκαμε με βάση την εθνική γραμμή, την οποία σε μια φάση πολιτικού εκκρεμούς η Νέα Δημοκρατία άλλοτε την αρνείται και άλλο την παραδέχεται -τώρα είμαστε στη φάση της πολιτικής άρνησης. Ειδικά στα θέματα αυτά, που αφορούν διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών, πρέπει να τηρείται αυτός ο αναγκαίος συνδυασμός στο να στέλνεται το μήνυμα αλλά και να διαφυλάσσονται οι σχέσεις. Και νομίζω πως κάναμε ακριβώς ό,τι έπρεπε και σ'' αυτό το επεισόδιο όπως και γενικότερα στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής».
Εκτίμησε δε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το ρεύμα των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, αφού «δεν είναι παραδοσιακά μόνο καλές οι σχέσεις μεταξύ των κρατών, αλλά και οι δύο λαοί έχουν σχέσεις φιλικές, σχέσεις ουσιαστικά άμεσης και αυτόματης συμπάθειας λόγω πολλών κοινών χαρακτηριστικών, πολιτικών, οικονομικών, θρησκευτικών, που τους συνδέουν». Όπως, μάλιστα, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «περιμένουμε αυτή τη χρονιά να έχουμε νέα αύξηση, νέο ρεκόρ Ρώσων τουριστών στη χώρα μας».
Με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως το Κυπριακό είναι μια «χαίνουσα πληγή στην Ευρώπη» και υπογράμμισε πως «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δεχθούμε ότι είναι χωρίς προοπτική επίλυσης».
«Στο Κραν Μοντανά δεν υπήρξε πράγματι λύση του θέματος, για πρώτη φορά όμως τέθηκε στην πραγματική του διάσταση, όχι σαν μια διαφορά, δηλαδή, μεταξύ δύο κοινοτήτων, όπως θέλουν να το εμφανίσουν, αλλά σαν ένα ζήτημα εφαρμογής του σύγχρονου διεθνούς δικαίου, που δεν επιτρέπει να είναι τα κράτη εξαρτώμενα από μονομερείς ενέργειες άλλων κρατών, πολύ περισσότερο ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει την ισότιμη αντιμετώπιση, χωρίς καθεστώτα στρατιωτικής κατοχής, χωρίς παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος οποιουδήποτε κράτους» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Εκτίμησε δε πως «όταν επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις -και πλήρως στηρίζουμε τις νέες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση- η βάση η καινούργια, η οποία μπήκε στο Κραν Μοντανά, θα εξασφαλίζει αυτή τη φορά την αίσια επίλυση του θέματος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ