«Η νέα συμφωνία με τους δανειστές εφόσον, όπως αναμένεται και όπως επιδιώκουμε, θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος, ξεκλειδώνει τις διαδικασίες και καθιστά ορατό το στόχο εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018» ανέφερε ο Ιωάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την επίσημη έναρξη του προγράμματος με τίτλο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης προειδοποίησης επιχειρήσεων και 2ης ευκαιρίας στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα δεν θα τελειώσουν αυτόματα, όμως οι εξελίξεις αυτές θα άρουν ορισμένους από τους παράγοντες αβεβαιότητας, θα βελτιώσουν τους όρους χρηματοδότησης και κυρίως θα επιτρέψουν σε επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά να σχεδιάζουν με ένα ευρύτερο ορίζοντα έχοντας κάπως σταθερές τις βασικές συντεταγμένες της επόμενης περιόδου».
«Κοιτώντας μπροστά μπορούμε να πούμε πως αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπούμε σε μια βιώσιμη ανοδική τροχιά βασικός πυλώνας της οποίας πρέπει να είναι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, λόγω του αυξημένου ειδικού βάρους που έχει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Είναι φανερό ότι αυτό απαιτεί δράσεις σε περισσότερα από ένα επίπεδα. Απαιτεί δράσεις ταυτόχρονα στο επίπεδο του κράτους, της κυβέρνησης και των δημόσιων πολιτικών. Απαιτεί δράσεις στο επίπεδο της επιχείρησης και των επιχειρήσεων ενώ απαιτεί δράσεις και μέσα στην κοινωνία. Κλειδί για να πετύχουμε είναι η συνεργασία ανάμεσα σε όλους αυτούς τους φορείς και η διαμόρφωση πλαισίων που θα ορίζουν ρόλους και θα διευκολύνουν αυτή τη συνεργασία». Ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα με τίτλο« Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων & Δεύτερης Ευκαιρίας Επιχειρηματιών» που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο της εκδήλωσης και δήλωσε την πλήρη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης για διάλογο και εύρεση δυνατών λύσεων σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα.
Όπως τόνισε, αυτό το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα και εργαλεία σαν αυτό τα έχει ανάγκη η Ελλάδα περισσότερο από άλλες χώρες. «Παντού οι μικρομεσαίες παίζουν σημαντικό ρόλο για την οικονομία και την κοινωνία, παντού έχουν προβλήματα αλλά στην Ελλάδα έχουμε δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες. Το ειδικό βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας είναι πολύ σημαντικό άρα ότι αφορά στις ΜΜΕ, είτε θετικό είτε αρνητικό, επηρεάζει την οικονομία. Επίσης έχουμε τη μεγαλύτερη καταστροφή εδώ ως αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και της πολιτικής που εφαρμόστηκε».
Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, έχουμε 700.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 99,9 των επιχειρήσεων. Επίσης, οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν 1,8 εκατ. εργαζόμενους ή το 87,3% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 66%. Επίσης οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παράγουν το 75% της προστιθέμενης αξίας όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 57,4%. Άρα η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση απαιτεί την ανάκαμψη των Μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξή τους.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ & ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ανέφερε ότι την περίοδο 2010-2015 έκλεισαν περίπου 250.000 μικρομεσαίες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Αυτό είναι αρκετό για να καταδείξει το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας και στην εθνική οικονομία. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση τα τελευταία εννέα χρόνια και πρωτοφανή οικονομική κρίση τα τελευταία επτά υλοποιώντας τρία προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
Επίσης, πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με έρευνες του ΙΓΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η χώρα διανύει τον τρίτο χρόνο στασιμότητας. Παρά τη βελτίωση που καταγράφουν, όλοι οι δείκτες της οικονομίας συνεχίζουν να κινούνται υψηλά αρνητικά δημιουργώντας ανησυχία για το μέλλον. Η πιθανότητα μιας περαιτέρω στασιμότητας θέτει σε κίνδυνο τη θέση των ασθενέστερων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
«Δυστυχώς τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, όπως η σταθερή και δίκαιη φορολογία, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η μείωση του γραφειοκρατικού και διοικητικού κόστους παραμένουν ζητούμενα παρά τις προσπάθειες που γίνονται» ανέφερε ο κ Καββαθάς και συνέχισε: «Εξαιρετικά θετική είναι η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό την ρύθμιση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το δημόσιο τα ασφαλιστικά ταμεία και τους πιστωτές που αποτελεί από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 1/3 των νεόπτωχων προέρχεται από επαγγελματικές τάξεις και κοινωνικά στρώματα τα οποία εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής το 50% των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή ένωση κλείνει τα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους. Ενώ από το σύνολο των επιχειρήσεων που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οι πτωχεύσεις καταλαμβάνουν το 15%. Όπως εκτιμάται, με το κλείσιμο των επιχειρήσεων χάνονται περίπου 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας ετησίως στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή περίπου 4.650 θέσεις εργασίας την ημέρα. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει όλο και περισσότερη σημασία για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για δεύτερη ευκαιρία σε έντιμους επιχειρηματίες που έχουν αποτύχει. Επίσης, πρόσθεσε ότι αν και από έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει καταδειχθεί ότι μόλις το 4-6% των πτωχεύσεων είναι δόλιες, οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης κλεισίματος ή πτώχευσης μια επιχείρησης είναι αναποτελεσματικές, δαπανηρές και χρονοβόρες.
«Οι χρονοβόρες διαδικασίες κλεισίματος ή εκκαθάρισης μιας επιχείρησης καθώς και η απουσία χρηματοδότησης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα για ένα νέο ξεκίνημα αποτελούν κοινές συνισταμένες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η δεύτερη ευκαιρία για έναν επιχειρηματία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένας μοναχικός και δύσβατος δρόμος. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις και να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις και προτάσεις πολιτικής για τη δημιουργία ενός πλαισίου υποστήριξης των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια δεύτερη ευκαιρία για να επανέλθουν όπως και η Ελλάδα χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία, όπως και η Ευρώπη για να ξαναβρεί τον βηματισμό της» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
«Η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και της ΓΣΕΒΕΕ για τη διάσωση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είναι πλέον φανερό ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς και να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, με την εμφάνιση της κρίσης, χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με υψηλές οφειλές που αυξάνονται συνεχώς. Πολλές δεν άντεξαν και διέκοψαν τη λειτουργίας τους με τραγικές συνέπειες για την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα, τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Το μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε και να συνδράμουμε τον επιχειρηματία που θέλει να σώσει την επιχείρησή του και όχι αυτόν που δόλια θέλει να πτωχεύσει προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις. Η άποψή μας είναι ότι η πτώχευση θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή αφού προηγουμένως έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια όσων επιχειρήσεων έχουν ξεκάθαρο πλάνο βιωσιμότητα. Σωτηρία μέσω της δεύτερης ευκαιρίας. όσοι βρέθηκαν σε στιγμή οικονομικής αδυναμίας εξαιτίας της κρίσης δικαιούνται να έχουν δεύτερη ευκαιρία για να σώσουν την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας» ανάφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για να ανορθωθεί και πάλι η χώρα μας είναι αναγκαία η τόνωση της επιχειρηματικότητας. «Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και οι εταίροι, καθώς σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, η πρόοδος περνά μέσα από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μας, ειδικά των μικρομεσαίων. Όσες περισσότερες υγιείς επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, τόσο αυξάνονται οι προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Ανδρόπουλος υπεύθυνος μονάδας προγράμματος COSME και πολιτικών ΜμΕ ανέφερε ότι 200.000 επιχειρήσεις κλείνουν λόγω αφερεγγυότητας κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε 600 επιχειρήσεις κάθε μέρα και σημαίνει ότι 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας χάνονται. Από τις επιχειρήσεις που κλείνουν το 1/4 έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα. Επίσης οι μισές από τις καινούριες επιχειρήσεις κλείνουν τα πρώτα πέντε χρόνια ενώ ποσοστό 40% κλείνουν τα πρώτα τρία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για αυτά τα θέματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: SOOC