Σε νέες αποκαλύψεις προχωρά ο πρώην υπουργός Οικονομικών για την επίμαχη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, καθώς στην ελληνική έκδοση του βιβλίου του Adults in the room έχει προσθέσει ορισμένες ενδιαφέρουσες αναφορές που καταδεικνύουν τον τρόπο που αντιμετώπιζε την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Εντύπωση προκαλεί με την πρώτη κιόλας ματιά ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης. Έτσι, από το αγγλικό «Adults in the room» (Ενήλικοι στο δωμάτιο) το οποίο έχει μια σχετικά αγγλοσαξονική χροιά, η ελληνική έκδοση του ίδιου βιβλίου περνά στο «Ανίκητοι Ηττημένοι», θέλοντας προφανώς να κεντρίσει τα «πατριωτικά» αντανακλαστικά του ελληνικού κοινού και να υπενθυμίσει στους αναγνώστες την περίοδο της «σκληρής» διαπραγμάτευσης η οποία ωστόσο κατέληξε με την «ήττα» ενός νέου Μνημονίου.
Από εκεί και πέρα το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε πάθος με την καταγραφή των επίσημων συνομιλιών του. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει το protothema.gr στην ελληνική έκδοση του βιβλίου ο Γ. Βαρουφάκης έχει προσθέσει ότι η σύζυγός του, Δανάη Στράτου βιντεοσκοπούσε τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις κατά την καυτή εκείνη περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός, ήτοι το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στο προκαταρκτικό κεφάλαιο «Περί πηγών και αναφορών» ο κ. Βαρουφάκης γράφει ότι «σ'' ένα βιβλίο όπου τόσο πολλά εξαρτώνται από το “τι είπε ποιος σε ποιον και πότε” κατέβαλα κάθε προσπάθεια να διασφαλίσω την ακρίβεια των αναφορών στα λεγόμενα των πρωταγωνιστών. Για τον σκοπό αυτό κατέφυγα σε διαλόγους ηχογραφημένους με το κινητό μου (από τα Eurogroup και κάποιες επίσημες συναντήσεις εκτός Ελλάδας με τους δανειστές), σε τηλεφωνικούς διαλόγους μου τους οποίους βιντεοσκοπούσε η Δανάη Στράτου τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο σπίτι μας και σε χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσα τον καιρό εκείνο μετά από συνομιλίες, συσκέψεις κτλ».
Στο αντίστοιχο χωρίο από το πρωτότυπο κείμενο του αγγλόφωνου βιβλίου δεν γινόταν καμία αναφορά σε βιντεοσκοπημένες συνδιαλέξεις. Ο Γ. Βαρουφάκης προσθέτει, ωστόσο, και άλλη μία διευκρινιστική παράγραφο σχετικά με τις πολυσυζητημένες ηχογραφήσεις του: «Επειδή έχουν γραφτεί πολλά κυήματα της φαντασίας των ελληνικών μέσων μαζικής αποβλάκωσης, τα οποία δυστυχώς έχουν καταφέρει να διαβρώσουν τον δημόσιο διάλογο ως “αλήθειες''”, να ξεκαθαρίσω ότι οι φημισμένες μου ηχογραφήσεις αφορούν μόνον επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους των δανειστών εκτός Ελλάδας – ποτέ συνομιλίες με συντρόφους, συναδέλφους ή άλλους Έλληνες συνδιαμορφωτές των γεγονότων».
«Προτιμότερο το Grexit»
Εκτός από το ζήτημα των ηχογραφήσεων μία ακόμη παρέμβαση αφορά τη θέση του Γιάνη Βραουφάκη για το Grexit, και πως αυτή είχε διατυπωθεί προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Το μέγα λοιπόν ερώτημα ήταν, και παραμένει, το εξής: Τι θα ήταν καλύτερο τον Ιούλιο του 2015; Ένα Grexit, το οποίο δε θέλαμε; Ή το 3ο μνημόνιο, εναντίον του οποίου εξεγερθήκαμε; Η απάντηση απλή: Το Grexit! Ναι, το κόστος θα ήταν μεγάλο. Το 2012 είχα μάλιστα χρησιμοποιήσει ακραίες εκφράσεις, λέγοντας ότι ένα Grexit θα μας πήγαινε πίσω στη νεολιθική εποχή. Όμως και τότε επέμενα: Αν δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πούμε «όχι» σε νέα μνημονιακά δάνεια, ακόμα και υπό την απειλή του Grexit, η τρόικα θα συνέτριβε τη χώρα αφήνοντάς την εκτεθειμένη σε ένα μελλοντικό Grexit το οποίο θα ερχόταν όταν θα συνέφερε τους δανειστές, και με τη χώρα σμπαραλιασμένη. Όπερ και εγένετο!...Από την πρώτη μέρα που συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμά μου ήταν ότι, για να αξίζει τον κόπο να πάρει τα κλειδιά του Μαξίμου, έπρεπε να φοβάται τη μονιμοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας μας (δηλαδή το 3ο μνημόνιο) περισσότερο απ' ό,τι φοβόταν το Grexit: Μόνο έτσι υπήρχαν πιθανότητες για την πολυπόθητη βιώσιμη συμφωνία χωρίς Grexit! Μόνο έτσι δε θα μπλόφαρε λέγοντας στους δανειστές ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Γιατί; Επειδή αν πραγματικά προτιμάς το Grexit από το 3ο μνημόνιο, δεν είναι μπλόφα να λες ότι, βρέξει χιονίσει, δεν υπογράφεις 3ο μνημόνιο! Κι οι δανειστές; Θα ενέδιδαν ποτέ στην απαίτηση για σοβαρή και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους (προαπαιτούμενο για βιώσιμη συμφωνία); Ναι, εφόσον ταυτόχρονα: (α) γνώριζαν ότι, αντιμέτωποι με το δίλημμα Grexit ή συνθηκολόγηση (και αποδοχή της χρεοδουλοπαροικίας), εμείς προτιμούσαμε το Grexit· (β) έκριναν ότι ένα Grexit θα τους κόστιζε τελικά (σε οικονομικούς και πολιτικούς όρους) πιο πολύ από το να ενδώσουν στη σοβαρή και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους την οποία απαιτούσε η επιθυμητή βιώσιμη συμφωνία».
«Η διαπραγμάτευσή μου δεν αύξησε το δημόσιο χρέος»
Απαντήσεις δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης και στις κατηγορίες ότι ο τρόπος διαπραγμάτευσης που επέλεξε κόστισε στην Ελλάδα ένα ποσό κοντά στα 100 δισ. ευρώ. Γράφει ο Γ. Βαρουφάκης: «Όταν παρέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος ήταν στα 317 δισ., ενώ το παρέδωσα, έξι μήνες μετά, στα 307 δισ., δηλαδή επί της ουσίας στο ίδιο, κατά τι χαμηλότερο, μη βιώσιμο επίπεδο. Μήπως το νέο χρέος που μου καταλογίζουν προστέθηκε λίγο αργότερα; Ούτε αυτό στέκει: Από το τέλος του 2014 έως την 1η Απριλίου 2016 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο κατά 1,5 δισ. Τότε, τα 86 και 100 δισ. που μου χρεώνουν οι κ. Στουρνάρας και Ρέγκλινγκ πώς προέκυψαν; Πολύ απλά: Πήραν το μη βιώσιμο μέρος του δημόσιου χρέους, το οποίο έλεγα ότι αν δεν κουρευτεί θα πρέπει να μετακυλιστεί με νέα μη βιώσιμα δάνεια, και αφού βοήθησαν να εμποδιστεί το κούρεμά τους (κάτι που απαιτούσε την απομάκρυνσή μου από το Υπουργείο Οικονομικών και την ήττα της Άνοιξης), εξασφάλισαν όχι μόνο ότι θα μετακυλιστεί με νέα μνημονιακά δάνεια αλλά και θα χρεωθεί σ' εμένα! Δεν είναι εντυπωσιακό; Το μη βιώσιμο χρέος που εκείνοι συσσώρευσαν πριν από το 2015 αποφάσισαν και διέταξαν να χρεωθεί στην Ελληνική Άνοιξη, στην εξέγερση ενός λαού εναντίον του συγκεκριμένου μη βιώσιμου χρέους! Ο Γιόζεφ Γκέμπελς θα ήταν περήφανος που η τέχνη της θεμελίωσης μιας προπαγάνδας σε γιγαντιαία ψεύδη ζει και βασιλεύει», καταλήγει.