Για την αρνητική στάση της νεοεκλεγείσας, τον Ιανουάριο του 2015, κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην επένδυση της Cosco , και την παρέμβασή του για την ολοκλήρωση της επένδυσης, μίλησε στην ισπανική τηλεόραση ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ επιτέθηκε και στη Χρυσή Αυγή.
«Θυμάμαι ότι όταν εκλέχτηκα το κόμμα μου ήταν δυστυχώς εναντίον της Cosco και της κινεζικής παρουσίας στο λιμάνι… Όχι μόνο θέλησαν να ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση (σ.σ δεύτερος και τρίτος προβλήτας), αλλά ήθελαν να ακυρώσουν και την προηγούμενη ιδιωτικοποίηση και το πρώτο που έκανα ήταν να κανονίσω μια συνάντηση με τον Κινέζο πρέσβη και είπα: ''αυτός ο Υπουργός Οικονομικών δεν συμφωνεί με αυτή την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, και θα τους επηρεάσω''» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, και ηγέτης του κινήματος DiEM25.
Ο κ. Βαρουφάκης διηγείται ότι «άσκησα επιρροή στο υπουργικό συμβούλιο. Και καταλήξαμε σε μια συμφωνία που όχι μόνο θα ιδιωτικοποιούσε και το υπόλοιπο λιμάνι, αλλά θα το έκανε υπό συνθήκες πολύ διαφορετικές από εκείνες που θέλησε η τρόικα».
Όπως εξήγησε «αυτό που εννοώ είναι μια ελάχιστη επένδυση 180 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, πράγμα που σημαίνει μεγάλη επένδυση στο λιμένα σε ένα μόνο έτος. Δεύτερον, εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στο λιμάνι που δεν ήταν επισφαλείς και δεν αφέθηκαν στην τύχη».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «όταν μιλάμε στους Έλληνες ''να κάνουν υπομονή'' υιοθετούμε μια πατερναλιστική γλώσσα, που είναι επιζήμια για την αίσθηση της αλληλεγγύης στους Ευρωπαίους, δίνουμε την εντύπωση ότι οι Έλληνες είναι κακομαθημένοι ότι είναι σπάταλοι και τεμπέληδες... Ξέρω πολλούς Έλληνες που είναι έτσι, αλλά γνωρίζω και πολλούς Γερμανούς που είναι έτσι».
Ο πρώην υπουργός δηλώνει ακόμα ότι «στη χώρα μου, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα (Χρυσή Αυγή) είναι ένα ναζιστικό κόμμα, όχι ένα νεοναζιστικό κόμμα, δεν υπάρχει τίποτα ''νέο'' σε αυτό, είναι ένα ναζιστικό κόμμα, χαιρετούν τον Χίτλερ, με τις λέξεις "sieg heil" και όλα αυτά προκαλούν ναυτία».
Αλλά αυτό, προσθέτει, δεν είναι το χειρότερο, το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι εθνικιστές, οι υπερεθνικιστές, οι ξενοφοβικοί και οι ρατσιστές έχουν διείσδυση. Πάρτε τη Marine Le Pen ως παράδειγμα, δεν κέρδισε την προεδρία, ωστόσο η ατζέντα της υιοθετήθηκε μερικώς από τα μεγάλα γαλλικά κόμματα.
Πηγή: skai.gr