Fund 5 δισ. δολαρίων για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Fund 5 δισ. δολαρίων για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Πρόταση που αφορά στη δημιουργία του ταμείου «IMO Maritime Research Fund», ύψους 5 δις. δολαρίων, το οποίο θα χρησιμοποιεί κεφάλαια προερχόμενα από υποχρεωτικές εισφορές ναυτιλιακών εταιρειών, κατατέθηκε χθες (10/3) στον IMO με την ελληνική ναυτιλία να πρωτοστατεί.

Η πρόταση υπεβλήθη με τη στήριξη κρατών μελών μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Λιβερία και η Σιγκαπούρη και προβλέπει μία υποχρεωτική συνεισφορά 2 δολαρίων ανά τόνο καυσίμου, που θα καταναλώνει το εκάστοτε πλοίο με στόχο τη δημιουργία ενός Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης (International Maritime Research and Development Board - IMRB), ο οποίος θα προωθεί τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα και άλλες ουσιαστικές «πράσινες» πρωτοβουλίες.

Σημειώνεται ότι το μέτρο συζητήθηκε στην Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 75) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), τον περασμένο Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres για άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή, η ναυτιλιακή βιομηχανία στο σύνολό της στηρίζει «πλήρως και ξεκάθαρα» την πρόταση των κυβερνήσεων για πλήρη απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών μέσω της ανάπτυξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα πλοίων εντός δεκαετίας.

Όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίο Τύπου των BIMCO, CLIA, IMCA, INTERCARGO, INTERFERRY, International Chamber of Shipping INTERTANKO, IPTA και World Shipping Council, το νέο ταμείο θα υποστηρίξει την έναρξη από κοινού προγραμμάτων για εφαρμόσιμη έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών, ειδικά διαμορφωμένων για τη ναυτιλία.

Συγχρόνως, το fund θα συμβάλει στην ανάπτυξη εγχειρημάτων μείωσης των εκπομπών CO2 σε αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων νησιωτικών κρατών στον Ειρηνικό.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία καλεί όλες τις κυβερνήσεις να εγκρίνουν την πρόταση, της οποίας ηγούνται σημαντικά ναυτιλιακά κράτη, όπως η Ελλάδα, η Γεωργία, η Ιαπωνία, η Λιβερία, η Μάλτα, η Νιγηρία, η Σιγκαπούρη κ.ά., στη συνεδρίαση του ΙΜΟ τον Νοέμβριο του 2021, η οποία συμπίπτει με το επόμενο Climate Conference (COP 26) των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκώβη.

Τυχόν απόρριψη των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία θα μπορούσε να περιορίσει την όποια πρόοδο προς την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση των φορέων της ευρύτερης ναυτιλίας.

Η απανθρακοποίηση του κλάδου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επιτάχυνσης της Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς οι τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα δεν υπάρχουν επί του παρόντος και δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλα ποντοπόρα πλοία. Ένα πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης, για το οποίο η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι πρόθυμη να πληρώσει εντός ενός παγκόσμιου πλαισίου, χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα υπό την επίβλεψη του ΙΜΟ, σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση.

Με την παγκόσμια ναυτιλία να αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και να είναι υπεύθυνη για το 2% των εκπομπών, η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η κατασκευή ενός πλοίου μηδενικών εκπομπών, αλλά η ανάπτυξη τεχνολογιών απαραίτητων για την απανθρακοποίηση του παγκόσμιου στόλου, καταλήγει η ανακοίνωση.