Στις διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τα F-16 αναφέρονται οι Financial Times και συγκεκριμένα στις διευκρινήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Βουλή για το πρόγραμμα αναβάθμισης του εναέριου στόλου και με ιδιαίτερη αναφορά στην απομάκρυνση της κυβέρνησης από την αντιαμερικανική ρητορική.
«Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφαση της αριστερής κυβέρνησής του να δαπανήσει έως και 2,4 δισ. δολάρια για να αναβαθμίσει τον ηλικιωμένο ελληνικό στόλο των αμερικανικών F-16», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει πως «ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή ότι δεν θα ξοδέψει όλο το ποσό που εγκρίθηκε από πλευράς της Ουάσινγκτον με βάση την αμερικανική νομοθεσία για στρατιωτικές πωλήσεις σε ξένους, επιμένοντας ότι η αναβάθμιση δεν θα ξεπεράσει το μισό αυτού του ποσού - μειώνοντας την προοπτική υπέρβασης των δαπανών».
Οι Financial Times αναφέρουν τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρας πως το ποσό αυτό είναι «ταβάνι» το οποίο αν δεν πραγματοποιηθεί τώρα η αναβάθμιση τότε θα κοστίσει πολύ περισσότερο μελλοντικά.
Η συμφωνία για τα F-16 ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσίπρα στην Ουάσινγκτον αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει «χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς». Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε σοκ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του υψηλού κόστους αναβάθμισης του εναέριου στόλου σε μια περίοδο περιορισμένων δαπανών για τις κοινωνικές δομές», συμπληρώνει η εφημερίδα. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στις δηλώσεις και στην αντίδραση του Νίκου Φίλη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ σημαντική, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει σε άλλα ζητήματα, σε μια περίοδο όπου τα πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι γερασμένα, ενώ τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν έχουν κονδύλια για να αγοράσουν καινούργια ελαστικά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στην άκρη την παλαιότερη αντιαμερικανική ρητορική της από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, υπέρ -αυτού που λένε οι αξιωματούχοι του κόμματος- της δημιουργίας μιας πραγματιστικής σχέσης με την Ουάσινγκτον βασισμένη σε αμοιβαία συμφέροντα», αναφέρει η εφημερίδα.
Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα η αμερικανική πλευρά προωθεί μια πενταετή συμφωνία για τη Σούδα, η οποία θα περιλαμβάνει και την χρήση ενός ελληνικού στρατιωτικού αεροδρομίου, από όπου θα απογειώνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αποστολές στην Μέση Ανατολή.