Εκτενές άρθρο για την προσπάθεια του Recep Tayyip Erdogan να θεμελιώσει ακόμα πιο βαθιά την εξουσία του δημοσιεύουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα του Απριλίου μπορεί να δώσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας εξουσίες πέρα και από αυτές που είχε ο Mustafa Kemal Ataturk.
Όπως σχολιάζει το άρθρο, αν και ο Erdogan απορρίπτει πολλές από τις ιδέες του Ataturk - από τον αποκλεισμό του Ισλάμ από την εξουσία έως τον εναγκαλισμό της Δύσης - παρόλα αυτά τον μιμείται σε πολλά επίπεδα: «Σαν τον Ataturk, ο κ. Erdogan παρουσιάζει τον εαυτό του ως ηγέτη με πυγμή οι εξουσίες του οποίου πηγάζουν από τη λαϊκή στήριξη και ως κοινωνικό μηχανικό που αναδιαμορφώνει την κοινωνία ώστε να αντανακλά τα δικά του ιδεώδη».
Τούρκος πολιτικός ερευνητής από την Ουάσιγκτον σχολιάζει ότι πρόκειται για μία σταδιακή διαδικασία που εξαγνίστηκε μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα και η οποία πλέον παρουσιάζεται ως «δεύτερη επανάσταση» ή ως «δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας». Όπως προσθέτει ο Soner Cagaptay «είναι μία κάθετη κοινωνική μηχανική στο στιλ του Ataturk, με διαφορετικές αξίες αλλά με ίδια μέθοδο. Ο Ataturk που νίκησε τους χριστιανούς και τους ξένους συνεχίζει να ζει, αλλά όχι εκείνος που απελευθέρωσε τις γυναίκες και δημιούργησε το κοσμικό κράτος».
Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου χαρακτηρίζεται από τους FT ως η τελευταία πράξη της «επανάστασης» του Erdogan, με τις συνταγματικές αλλαγές να του δίνουν μεγαλύτερη εξουσία από όση είχε ποτέ ο Kemal Ataturk.
Η εφημερίδα μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι με τις αυξημένες αρμοδιότητές του ο Πρόεδρος Erdogan θα μπορεί πέρα από τον έλεγχο του προϋπολογισμού, των δικαστικών διορισμών και του γενικότερου ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας να μεταμορφώσει την Τουρκία στη χώρα που ονειρευόταν από την αρχή της πρωθυπουργίας του, δηλαδή σε μία δημοκρατία με ισλαμικά ιδεώδη που θα υποστηρίζεται από μία πιστή κρατική μηχανή.
Η εφημερίδα επικεντρώνεται στη συνέχεια στο «όπλο» που χρησιμοποιεί ο κ. Erdogan για να φτάσει στο στόχο του, που δεν είναι άλλος από την «εκκαθάριση» των αντιπάλων του μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Όπως σημειώνεται, αρχικά ακόμα και η αντιπολίτευση κατανόησε την ανάγκη μίας περιορισμένης εκκαθάρισης του κρατικού μηχανισμού. «Αλλά σύντομα φάνηκε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το πραξικόπημα ως πρόφαση για να χτίσει ένα αυταρχικό καθεστώς», δηλώνει ο Τούρκος συγγραφέας και πανεπιστημιακός Mustafa Akyol.
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει πως με τις έκτακτες εξουσίες που ανέλαβε μετά από το πραξικόπημα, ο Πρόεδρος Erdogan «αποδεσμεύθηκε από τις αλυσίδες» του κοσμικού κατεστημένου ή τους περιορισμούς του συντάγματος που ανέτρεπαν τις φιλοδοξίες του. Σημειώνεται ιδιαίτερα η αδυναμία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να αντισταθεί στα προεδρικά διατάγματα του Erdogan.
Όσον αφορά αυτά τα διατάγματα, αναφέρεται ότι μεμονωμένα ίσως να μη φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά αν τα δει κανείς συνολικά καταλαβαίνει ότι «δημιουργούν το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο ο κ. Erdogan έχει καταφέρει να κάνει τους θεσμούς να τον υπακούν».
Υπεύθυνος προσλήψεων σε τουρκικό υπουργείο δηλώνει ανωνύμως ότι για τα κενά που δημιουργούν οι απολύσεις κατατίθενται αιτήσεις πρόσληψης από οπαδούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Erdogan, μαζί με σύσταση από το κόμμα. «Και σε δυο ημέρες λαμβάνεις τηλεφώνημα που ρωτά για τη συγκεκριμένη αίτηση», συμπληρώνει ο ίδιος.
Αναφέρεται επίσης ότι οι δημευμένες περιουσίες επιχειρηματιών που κατηγορούνται για δεσμούς με το κίνημα του Fethullah Gulen δημοπρατούνται για να καταλήξουν σε ανθρώπους πρόθυμους να δηλώσουν πίστη στον κ. Erdogan.
Το δημοσίευμα κλείνει με σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου να υπερασπίζεται τις αλλαγές και το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι με τις πρόσθετες εξουσίες ο Recep Tayyip Erdogan θα μπορεί να παρακάμπτει το αντιδραστικό κοσμικό κατεστημένο και να κάνει αυτό που λαός τον εξέλεξε να κάνει.
Πηγή: skai.gr