Για έναρξη των επιχειρήσεων επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία «εν μέσω φόβων για περισσότερα επεισόδια στα κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου», κάνουν λόγο οι Financial Times και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι λεπτομέρειες της επιχείρησης παραμένουν ατελείς και σημειώνει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους διεθνών οργανώσεων αρωγής στη Λέσβο και στη Χίο έως και 250 άνθρωποι θα μεταφερθούν από τη Λέσβο στην Τουρκία με δύο σκάφη της Frontex κατά την πρώτη ημέρα υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Την Τρίτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ακολουθήσουν απορριφθέντες αιτούντες άσυλο από τη Χίο, ενώ συνολικά κατά την πρώτη εβδομάδα 750 άνθρωποι θα επιστραφούν στην Τουρκία.
Οι FT επισημαίνουν τις ανησυχίες που διατυπώνονται ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες ίσως αντισταθούν στην επαναπροώθησή τους, με τον επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής SolidarityNet να δηλώνει ότι ανησυχεί πως οι επιστροφές θα γίνουν με τη βία.
Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας, με εργαζόμενο οργάνωσης αρωγής στη Χίο να δηλώνει πως οι αιτούντες άσυλο στο νησί δεν είχαν πρόσβαση σε νομικούς ειδικούς ή και σε μεταφραστές σε πολλές περιπτώσεις.
Η ίδια εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για τεταμένες σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας που θα μπορούσαν να «περιπλέξουν» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες.
Το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του SkyNews σημειώνει πως σύμφωνα με το Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί 500 πρόσφυγες από την Ελλάδα κατά την πρώτη ημέρα υλοποίησης της συμφωνίας, αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν δώσει μόνο 400 ονόματα, κυρίως Πακιστανών, Αφγανών, Ιρακινών και Ιρανών.
Σχολιάζεται εξάλλου ότι παρά τις ελπίδες των Ευρωπαίων ότι το σχέδιο θα αποτρέψει πρόσφυγες από το παράτολμο ταξίδι προς την Ευρώπη, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό δε γίνεται, καθώς οι ροές από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται. Σημειώνεται και εδώ εξάλλου ότι διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις για τη διεθνή νομιμότητα της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Τουρκία.
Σε ανταπόκριση από τη Λέσβο η εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά επιμένει πως το σχέδιο επαναπροώθησης θα εφαρμοστεί, παρά τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα για το πώς θα γίνει αυτό.
Αστυνομικές πηγές από το νησί ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι την Κυριακή υπήρξε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου από ανθρώπους που προσπαθούν την τελευταία στιγμή να γλιτώσουν την απέλαση. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα παραπονέθηκαν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο ή επαρκή πρόσβαση στη διαδικασία κατάθεσης αίτησης ασύλου.
Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης δηλώνει ότι περίπου 500 άτομα δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για άσυλο και ότι ένας ανάλογος συμβολικός αριθμός θα σταλεί πίσω στην Τουρκία. «Δε θα στείλουμε όμως πίσω ανθρώπους απλά και μόνο για να στείλουμε κόσμο πίσω. Μπορεί να είναι 450 ή μπορεί και 550. Πρέπει να υπάρχουν κάποια φίλτρα. Πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία επιλογής», δηλώνει ο κ. Κυρίτσης.
Για αυτή την επιλογή και τη διαδικασία απέλασης παραμένουν ερωτηματικά, σχολιάζει η εφημερίδα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα στενά χρονικά περιθώρια για την όλη διαδικασία «αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα για λάθη».
Ο κ. Κυρίτσης λέει ότι από τα 2.300 μέλη προσωπικού των υπηρεσιών για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου που οι Ευρωπαίοι είχαν δεσμευθεί ότι θα έστελναν στην Ελλάδα, μέχρι το Σαββατοκύριακο μόνο 200 είχαν έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιδείξουν ανθρωπιά, κατανοώντας τη δύσκολη κατάσταση των προσφύγων. «Δεν πρόκειται να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα», συμπληρώνει.
Εξάλλου η εφημερίδα παραθέτει δήλωση Έλληνα αξιωματούχου ότι δε θα σταλούν πίσω στην Τουρκία Κούρδοι ή ομοφυλόφιλοι στο Ιράν, δήλωση που κατά την ανταποκρίτρια της εφημερίδας συνιστά παραδοχή ότι η Αθήνα δε θεωρεί στην πραγματικότητα την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για πρόσφυγες.
Στο κύριο άρθρο του για το θέμα αυτό ο Guardian σημειώνει ότι η Ελλάδα κρατά στα χέρια της τη φήμη της Ευρώπης. «Η απέλαση μεταναστών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αξιωματούχοι πρέπει να ενεργήσουν με τη μέγιστη προσοχή» αναφέρεται ενδεικτικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Observer την Κυριακή μετέφερε τις ανησυχίες των ελληνικών αρχών για βίαιες αντιδράσεις προσφύγων στην προσπάθεια επαναπροώθησής τους στην Τουρκία. Ο ενδεικτικός τίτλος του δημοσιεύματος ήταν«Η Ελλάδα στο χείλος του χάους καθώς οι πρόσφυγες προκαλούν επεισόδια λόγω της υποχρεωτικής επιστροφής στην Τουρκία», με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να περιγράφονται ως σημεία ανάφλεξης.
ΠΗΓΗ: skai.gr