Φραστική επίθεση του D. Trump στον J. Sessions για την μη διεξαγωγή έρευνας κατά του Obama

Φραστική επίθεση του D. Trump στον J. Sessions για την μη διεξαγωγή έρευνας κατά του Obama

Ο πρόεδρος Donald Trump στράφηκε και πάλι και του υπουργού Δικαιοσύνης Jeff Sessions απαιτώντας να μάθει γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έκανε περισσότερα προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα κατά του πρώην προέδρου Barack Obama και αναφορικά με τους χειρισμούς του για την ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το ABC News.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη φραστική επίθεση του Trump κατά του Sessions στο Twitter. Τον περασμένο Ιούλιο, τον είχε χαρακτηρίσει «επίμονα ενοχλητικό» ενισχύοντας τις υποψίες που υπήρχαν για το ενδεχόμενο αποπομπής του, από τα υπουργικά του καθήκοντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει επίσης ότι ο Sessions είχε «μια πολύ αδύναμη θέση» αναφορικά «με τα εγκλήματα της Hillary Clinton». Αργότερα, την ίδια ημέρα του Ιουλίου, στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ο Trump είχε εκφράσει την «απογοήτευσή» του για τον Sessions . Μία ημέρα μετά ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσιοποίησε μία σειρά επικριτικών αναρτήσεων για τον υπουργό Δικαιοσύνης στο Twitter.

Τον Ιανουάριο, ο Sessions έδωσε μία τετράωρη κατάθεση στον ειδικό ανακριτή Robert Mueller και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Trump που έχει ανακριθεί για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η έρευνα αυτή εξετάζει και το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας.

Μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του Sessions με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Sergey Kislyak, ο ίδιος αυτοεξαίρεθηκε από την έρευνα για την Ρωσία που διενεργεί το FBI. Έτσι, ο διορισμός του ανεξάρτητου ανακριτή Robert Mueller, τον περασμένο Μάιο κι αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας James Comey, από τον Trump , έγινε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Rod Rosenstein.

Στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής του Trump έχει βρεθεί κι ο Rosenstein για τους χειρισμούς του στην έρευνα που διεξάγει ο Mueller.

Τον Ιούλιο του 2017, ο πρόεδρος Trump είχε δηλώσει στην εφημερίδα «The New York Times» ότι θα αξιοποιούσε μία άλλη επιλογή προσώπου για την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, εάν γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο Sessions θα εξαιρούσε τον εαυτό του από την έρευνα για την Ρωσία, την οποία και χαρακτήρισε «άδικη πράξη για τον πρόεδρο».

«Ο Sessions δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αυτοεξαιρεθεί κι αν σκόπευε να το πράξει, θα έπρεπε να με είχε ενημερώσει πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Θα είχα επιλέξει κάποιον άλλο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Trump.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP