Fr. Hollande: Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Fr. Hollande: Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη είχε ο γάλλος Πρόεδρος, Francois Hollande, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια της κατ ιδίαν συζήτηση μας είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και για την μετάβαση στη Γενεύη.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες για τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης. Μια διαχρονική στήριξη της Γαλλίας που εργάζεται με ενδιαφέρον για το Κυπριακό, να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης.

Μια ανάλογη λύση δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που υπαγορεύει πως ένα μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται εγγυήσεις.

Η συζήτηση μας δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα του Κυπριακού. Κύπρος και Γαλλία έχουν μια στενή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μας».

O κ. Hollande από την πλευρά του τόνισε: «Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στην Κύπρο. Η πρώτη λιγότερη ένα χρόνο πριν, στην επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου. Αυτή τη φορά έρχομαι στην Κύπρο, μετά που το αεροπλανοφόρο επιστρέφει από επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Ευχαριστώ την Κύπρο που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τη στρατιωτική βάση στην Πάφο. Έρχομαι για να στηρίξω τις διαπραγματεύσεις για λύση στο κυπριακό.

Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τη διαδικασία. Όσο αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα. Θα τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο. Επίσης το θέμα των μελών του ΣΑ. Η διαδικασία θέλει να παίξει έναν ρόλο στη διαδικασία. Το κυπριακό που έχει κρατήσει πολλά χρόνια, πρέπει να βρει τη λύση του. Είμαστε φίλοι του κυπριακού λαού και μας ενδιαφέρει η Κύπρος. Έχουμε μια σχέση ενισχυμένη τα τελευταία χρόνια, και στον οικονομικό τομέα, στηρίξαμε την Κύπρο σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Έχουμε επαφές και στο επίπεδο του τουρισμού, υπάρχει όμως και η γλωσσική και πολιτιστική συνεργασία, ευχαριστώ την Κύπρο γιατί υποστηρίζει τη γλώσσα της Γαλλίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να έρθω στην Κύπρο, το ήθελα και εγώ, σήμερα σε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση των διαπραγματεύσεων».

Τo tweet του Ν. Αναστασιάδη για τη συνάντηση: