«Φορτσάρει» με νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και νέες συνεργασίες
Fund Φαιστός

«Φορτσάρει» με νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και νέες συνεργασίες

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για συμμετοχή ιδιωτών στο καινοτόμο fund «Φαιστός», ενώ την ίδια στιγμή το ταμείο αναμένεται να ανακοινώσει νέες συνεργασίες σχετικά με την ενίσχυση των συνεργειών του. Η αρχή της δυναμικής εκκίνησης του fund θα πραγματοποιηθεί με τη διαμόρφωση νέου ρυθμιστικού πλαισίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο. 

Το fund είναι μία από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου τεχνολογικού οικοσυστήματος. Τα στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτών, με το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί σύμφωνα με πληροφορίες να είναι έντονο, ώστε να αυξηθούν τα 93 εκατ.ευρώ «προίκα» του ταμείου από τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων. Η μόχλευση που θα επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία από τις επενδύσεις μέσω του fund αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία του ταμείου είναι η διαμόρφωση του νέου επενδυτικού ρυθμιστικού πλαισίου. 

Αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στο ταμείο να ακολουθήσει το νέο επενδυτικό κανονισμό, μέσω μιας διαδικασίας απολύτως διαφανούς και δημόσιας, ώστε να αξιολογηθούν οι προτάσεις από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Η συμμετοχή στο fund δεν αφορά μόνο startups, αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Η νέα διαδικασία, σε συνδυασμό με τη στελέχωση του fund με έμπειρα στελέχη της αγοράς, θα υπερκεράσει τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες που συνεπάγονταν η πανδημική κρίση και θα προωθηθούν γρήγορα οι επενδύσεις, με την προστιθέμενη αξία των οποίων, να κρίνεται σημαντική. 

Το ταμείο ανοίγει στην ουσία τον δρόμο για τη διαμόρφωση ενός ξεχωριστού οικοσυστήματος σχετικού με το  δίκτυο 5 και τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, έως και τη συνδεδεμένη υγεία, τις συνέργειες με διάφορους κλάδους όπως τα logistics, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και τις νέες εφαρμογές επαυξημένες πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης.

Από τη σωστή εκμετάλλευση των δικτύων και την ανάπτυξη λύσεων αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το τέλος της δεκαετίας, με το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται να οφείλεται στα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που προκύπτουν από την ένταξη μιας επιχείρησης σε αυτό.

Ειδικότερα τους δίνονται κεφάλαια, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάσμα, έχουν πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς η «Συμμετοχές 5G» έχουν υπογράψει μνημόνιο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας  και τη στήριξη επιχειρηματικών σχημάτων που αναπτύσσουν προϊόντα και λύσεις για την εκμετάλλευση της τεχνολογίας 5G.

Στα σημαντικά κίνητρα που παρέχονται στις επιχειρήσεις συγκαταλέγεται και η πρόσβαση στις 5.200 υποδομές της Vantage Towers Greece, ενώ μέσω της συμφωνίας με τη μονάδα Corallia του Ε.Κ. επιχειρήσεις και ιδρύματα μπορούν να προτείνονται στο Corallia για να τους παρέχεται υποστήριξη. 

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως οι συνεργασίες αυτές θα εμπλουτιστούν το προσεχές διάστημα, κάνοντας το ταμείο ακόμη πιο ελκυστικό.