Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει γίνει γνωστή η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή κοινότητα, όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι οι συζητήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο «θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας» για το αν θα προταθεί η Ουκρανία ως υποψηφία για ένταξη. Κίνηση, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας.
Και οι 27 κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, ούτως ώστε να υπάρξουν στη συνέχεια εκτενείς συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται πριν το Κίεβο κριθεί έτοιμο για την ένταξη.
Together we are working on a reconstruction platform to channel contributions.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 11, 2022
There is huge interest from all over the world - NGOs, businesses, international institutions - to help Ukraine rise from the ashes.
Let’s roll up our sleeves. pic.twitter.com/osXKaXyDxc
Η Φον ντερ Λάιεν, στο δεύτερο ταξίδι της στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο, υπενθύμισε στον Ζελένσκι ότι παρά την πρόοδο στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και αλλού, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.
The @EU_Commission is preparing ⁰our recommendation for EU Member States.⁰⁰My discussions today with @ZelenskyyUa and @Denys_Shmyhal will enable us to finalise our assessment.⁰⁰The path is known.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 11, 2022
I appreciate the efforts and determination of Ukraine in this process. pic.twitter.com/wBJmOJ2P5x
«Έχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά υπάρχει ακόμα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξη Τύπου.
«Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία και η Ουκρανία αποτελεί απλά το πρώτο βήμα αυτής της επιθετικότητας», τόνισε από την πλευρά του ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια θετική απάντηση της ΕΕ στην ουκρανική αίτηση για ένταξη μπορεί να αποτελέσει θετική απάντηση στην ερώτησε εάν το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει καθόλου μέλλον».