Φοιτητικές εκλογές: Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ

Φοιτητικές εκλογές: Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ

Έκλεισαν οι κάλπες στα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις φοιτητικές εκλογές, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ειδικότερα, όπως εκτιμά η ΔΑΠ σε ενημερωτικό της σημείωμα, με την ενσωμάτωση να βρίσκεται περίπου στο 42% των συλλόγων στα Πανεπιστήμια και το 50% των συλλόγων στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κυμαίνεται στο 49% στις κάλπες των Πανεπιστημίων και ξεπερνά το 55% στα ΤΕΙ, έχοντας βάσιμες πιθανότητες να επαναλάβει την περσινή διπλή αυτοδυναμία.

Στα Πανεπιστήμια η ΠΚΣ παγιώνεται ως δεύτερη δύναμη με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 20%. Η ΕΑΑΚ βρίσκεται στο 9%, η ΠΑΣΠ στο 8%, ενώ περίπου 13% καταγράφουν διάφορα αυτόνομα σχήματα.

Στα ΤΕΙ δεύτερη δύναμη είναι πάλι η ΠΚΣ με παρόμοιο ποσοστό, η ΠΑΣΠ κινείται στο 9% και 10% καταγράφουν διάφορα αυτόνομα σχήματα

Όπως σημειώνει ακόμα η ΔΑΠ, για άλλη μια χρονιά, το "BLOCO", η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, καταποντίζεται, αδυνατώντας να καταγράψει έστω 1% τόσο σε Πανεπιστήμια, όσο και σε ΤΕΙ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έδινε νωρίτερα η προσκείμενη στο ΚΚΕ Πανσπουδαστική (ΠΚΣ), σε 144 από τα 198 ΑΕΙ η ΔΑΠ συγκεντρώνει το 40,1% τον ψήφων, η ΠΚΣ το 25.6%, τα ΕΑΑΚ το 8,7%, η ΠΑΣΠ 5,9%, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη ΜΠΛΟΚΟ, παίρνει μόλις 1,05%.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το προβάδισμα της ΔΑΠ στα ΤΕΙ, όπου σε 29 από 49 τμήματα σύμφωνα επίσης με τα συγκεντρωτικά της ΠΚΣ, έρχεται πρώτη με 42,5% και ακολουθούν η ΠΚΣ με 28,4%, η ΠΑΣΠ με 8,4%, τα ΕΕΑΚ με 1,6%, ενώ το ΜΠΛΟΚΟ (ΣΥΡΙΖΑ) λαμβάνει 0,7%

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά, ενώ η συμμετοχή αναφέρεται αυξημένη, ειδικά στα περιφερειακά τμήματα, με αποτέλεσμα να είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, παρά την αναβολή των εκλογών σε ένα μαζικό τμήμα όπως το Πάντειο, όπου εισέβαλαν αντιεξουσιαστές με αποτέλεσμα την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ακόμα, διπλή ήταν η κάλπη για το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη μία να έχει στηθεί στη Νομική και τη ΔΑΠ να έχει στήσει ξεχωριστή κάλπη στο Ζάππειο. Εξάλλου, για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η ΠΑΣΠ έχει στήσει κάλπη στο Σπόρτινγκ, χωρίς όμως καμία άλλη παράταξη να αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία για τη σχολή.

Έφοδος αντιεξουσιαστών στο Πάντειο

Από την εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης έφοδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αφορμή τις εκλογές.

Οι αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στον χώρο με καδρόνια και πέταξαν τρικάκια με συνθήματα κατά των εκλογών. Μάλιστα έσχισαν κάποιες αφίσες της παράταξης ΔΑΠ. Οι παρατάξεις της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και της ΠΚΣ που βρίσκονταν στο κτίριο αποχώρησαν, αναβάλλοντας την εκλογική διαδικασία.

ΟΝΝΕΔ: Oι παρακρατικές ομάδες επέβαλαν τον νόμο τους

Την έφοδο των αναρχικών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ τονίζοντας ότι «για ακόμα μια φορά οι παρακρατικές ομάδες που παρασιτούν στα πανεπιστήμια επέβαλαν τον νόμο τους σε βάρος της δημοκρατίας».

«Η διακοπή των φοιτητικών εκλογών στο Πάντειο είναι μια ακόμη από τις αμέτρητες μαύρες σελίδες του ασύλου ανομίας και των υποστηρικτών του. Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση των καταληψιών να υπερασπιστεί τη νομιμότητα στις σχολές μας. Απαιτούμε όμως μια εξήγηση για ποιο λόγο καλύπτουν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου οι οποίοι παρεμποδίζουν την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία, τις εκλογές. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, ούτε υποχωρεί υπό την απειλή βίας. Όποιο τέχνασμα και αν εφεύρουν, απλά παρατείνουν για λίγο και επιδεινώνουν το πολιτικό τους τέλος», τονίζεται στη συνέχεια.

Όσον αφορά την ξεχωριστή κάλπη της ΠΑΣΠ για τις εκλογές στην ΑΣΟΕΕ, η ΔΑΠ επισημαίνει πως η ΠΑΣΠ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέτυχε να βρει χώρο που να εγγυάται τόσο την απρόσκοπτη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών, όσο και τη σωματική ακεραιότητα των μελών της παράταξής μας. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το αδιέξοδο του ασύλου ανομίας και η έλλειψη βούλησης όλων των υπολοίπων οργανώσεων» τονίζει η φοιτητική παράταξη, ενώ για τη διπλή κάλπη στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ τονίζει πως για το συγκεκριμένο τμήμα δεν πληρούνται οι απαραίτητες εγγυήσεις για μια ομαλή και καθαρή διαδικασία.

Διαβάστε ακόμα:

- Επεισόδια στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης