Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων άνοιξε σήμερα τον δρόμο για να ταφεί με τιμές ήρωα ο πρώην δικτάτορας Φερντινάντο Μάρκος, λαμβάνοντας μια απόφαση για ένα ζήτημα που διχάζει τη χώρα από το 1989, τρία χρόνια μετά την πτώση του.
Με ψήφους 9-5 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αριστερών ακτιβιστών και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφασίζοντας ότι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει τη δικαιοδοσία να ζητήσει την ταφή του Μάρκος στο κοιμητήριο που είναι αφιερωμένο στους ήρωες της χώρας, νότια της Μανίλας.
Ο Ντουτέρτε, επισημαίνοντας ότι εκπληρώνει μια υπόσχεσή του, ζήτησε από τον στρατό να ενταφιάσει στο συγκεκριμένο νεκροταφείο τον Μάρκος τον Αύγουστο, γεγονός που ώθησε οργανώσεις κατά του πρώην δικτάτορα να απευθυνθούν στο δικαστήριο.
Ο γιος του Μάρκος, Φερντινάντο Μάρκος ο νεότερος, χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου «γενναιόδωρη» και εξέφρασε την ελπίδα «να οδηγήσει το έθνος προς τη συμφιλίωση».
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Ντουέρτε.
«Ελπίζουμε ότι το θέμα επιτέλους θα λήξει και ότι το έθνος θα βρει τα μέσα να προχωρήσει μπροστά και να συνεχίσει να χτίζει ένα κράτος που θα είναι ειρηνικό, σωστό και δίκαιο προς όλους», δήλωσε ο Ερνέστος Αμπέγια εκπρόσωπος του προέδρου.
Περισσότεροι από εκατό υποστηρικτές του Μάρκος, κρατώντας σημαίες των Φιλιππίνων και φορώντας μπλουζάκια με το πορτρέτο του πρώην δικτάτορα, συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και χαιρέτισαν την απόφασή του.
Άλλοι όμως ήταν οργισμένοι.
«Δεν είναι απλώς μια θλιβερή ημέρα, είναι μια ημέρα οργής για τα θύματα της δικτατορίας, για τους επιζώντες του στρατιωτικού νόμου και για τις γενιές που έζησαν τον φασισμό στα χειρότερά του», ανάφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρενάτο Ρέγες γενικός γραμματέας της αριστερής οργάνωσης Bayan (Έθνος).
«Οι διαδηλώσεις μας θα κυνηγήσουν τον Μάρκος ως τον τάφο του. Θα φροντίσουμε ακούραστα ώστε οι επόμενες γενιές να μην ξεχάσουν ποτέ. Και θα συνεχίσουμε να ζητάμε δικαιοσύνη για όλα τα θύματα του Μάρκος», πρόσθεσε.
Ο πρώην δικτάτορας βρισκόταν στην εξουσία επί 20 χρόνια στη διάρκεια των οποίων η οικογένειά του καταχράστηκε από τα δημόσια ταμεία της χώρας περί τα 10 δισεκ. δολάρια, ενώ κατηγορήθηκε και για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 1986 εκδιώχθηκε από τη χώρα έπειτα από εξέγερση και κατέφυγε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του.
Η οικογένεια Μάρκος μπόρεσε να επιστρέψει στις Φιλιππίνες το 1989 μετά τον θάνατό του και πλέον έχει επιστρέψει στην πολιτική.
Τον Μάιο η χήρα του Ιμέλντα εξελέγη για τρίτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η κόρη της Ιμέε επανεξελέγη κυβερνήτης. Ο γιος της Φερντινάντο Μάρκος ο νεότερος είναι μέλος της Γερουσίας αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Η οικογένεια διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία ώστε να μπορέσει να ταφεί ως ήρωας ο Μάρκος, κάτι που οι προηγούμενοι πρόεδροι των Φιλιππίνων είχαν αρνηθεί. Αυτό άλλαξε με την εκλογή τον Μάιο του Ντουτέρτε, μακροχρόνιου συμμάχου των Μάρκος, οι οποίοι συμμετείχαν στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.
Η οργάνωση Transparency International κατέταξε το 2004 τον Μάρκος στη δεύτερη θέση των πιο διεφθαρμένων ηγετών όλων των εποχών.
Παρά όμως τη δέσμευσή του να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ο Ντουτέρτε δεν έχει πάψει να παρουσιάζει τον πρώην δικτάτορα ως «τον καλύτερο πρόεδρο» που είχαν ποτέ οι Φιλιππίνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ