«Φιάσκο» το σουηδικό μοντέλο αντιμετώπισης του κορονοϊου

«Φιάσκο» το σουηδικό μοντέλο αντιμετώπισης του κορονοϊου

Με δεδομένο ότι στη Σουηδία σχεδόν οι μισοί θάνατοι κορονοϊό έχουν σημειωθεί σε οίκους ευγηρίας, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα υποστήριξης των ηλικιωμένων στα γηροκομεία. 

"Αποτύχαμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους μας. Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό και μια αποτυχία της κοινωνίας ως σύνολο. Πρέπει να διδαχθούμε απ' αυτό, δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με αυτή την πανδημία", δήλωσε η υπουργός Υγείας, Λίνα Χάλενγκρεν στη σουηδική τηλεόραση, καθώς ανακοίνωσε το πρόγραμμα στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε οίκους ευγηρίας και τοπικές κοινότητες.

Μέχρι χθες, η Σουηδία μετρούσε 3.225 θύματα και 26.322 επιβεβαιωμένα κρούσματα, πολλαπλάσια δηλαδή σε σύγκριση με άλλα σκανδιναβικά κράτη που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.

Στην ευρύτερη περιφέρεια της Στοκχόλμης (το επίκεντρο της διασποράς του ιού στη χώρα) έχει πληγεί το 55% των γηροκομείων.

Η Σουηδία δεν εφάρμοσε ούτε εκτεταμένο "λουκέτο" στην οικονομία, ούτε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Βασίστηκε, αντίθετα, σε εθελούσια μέτρα, σε συμβουλές προς τους ηλικιωμένους, σε συστάσεις για τηλεργασία, στην αποφυγή περιττών μετακινήσεων.

"Η προσέγγιση της Σουηδίας απευθύνεται στον αυτοπεριορισμό και την αίσθηση της κοινής ευθύνης", έλεγε μέχρι πρότινος ο Άντερς Τεγκνελ επικεφαλής επιδημιολόγος. "Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε στη Σουηδία. 

Ωστόσο πολλοί αντιδρούσαν στα όσα εφάρμοζε ο Τεγκνελ, μεταξύ αυτών και 22 επιφανείς επιστήμονες της χώρας οι οποίοι με ένα άρθρο στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, κατηγόρησαν τις δημόσιες αρχές ότι απέτυχαν και ζήτησαν επειγόντως αυστηρότερα μέτρα, επισημαίνοντας την υψηλότερη θνητότητα στη Σουηδία σε σχέση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες που έχουν πάρει αυστηρά μέτρα.

Ο Τεγκνελ έσπευσε να υπερασπιστεί εκ νέου την στρατηγική αυτή μέσω συνέντευξης στο περιοδικό Nature. 

"Όπως πολλές άλλες χώρες, στοχεύουμε να 'επιπεδώσουμε' την καμπύλη, επιβραδύνοντας την εξάπλωση όσο είναι δυνατό, αλλιώς το σύστημα υγείας και η κοινωνία κινδυνεύουν με κατάρρευση." ανέφερε.