Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στη σημερινή Ελλάδα και γράφει πως από τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, του «πανελλήνιου θαυματοποιού του 2015 δεν έμειναν και πολλά» ωστόσο «δεν θα έπρεπε να ξεγράψει κανείς πρόωρα τον τακτικιστή Τσίπρα αν και δεν πρόκειται να επαναλάβει τον εκλογικό θρίαμβο του 2015».
Ο αρθρογράφος Michael Martins διερωτάται εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι τόσο άσχημη δεδομένου ότι «το μέσο εισόδημά των Ελλήνων είναι τριπλάσιο από αυτό των Ρουμάνων, διπλάσιο από των Πολωνών και σχεδόν τόσο υψηλό όσο των Σλοβάκων – και σε αυτά τα κράτη κανείς δεν παραπονιέται για κρίση και δεν περιμένει μια διαρκή ευρωπαϊκή τροφοδοσία της ψαλίδας ανάμεσα στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος και του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της οικονομίας τους».
Το άρθρο παρατηρεί ότι «τέτοιου είδους παρατηρήσεις δεν λαμβάνονται ευχαρίστως υπόψη μια και η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης… Μια σημαντική διαφορά υπάρχει πράγματι: Η νεανική ανεργία πουθενά δεν είναι υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία ή η Ρουμανία το αντιμετωπίζουν με άλλα μέσα. Στην ΕΕ η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Και από ότι φαίνεται οι Έλληνες κάνουν χρήση αυτής της ελευθερίας και πηγαίνουν όπου οι πιθανότητες απασχόλησης είναι περισσότερες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Για την Ελλάδα, μια χώρα από την οποία παραδοσιακά οι άνθρωποι μεταναστεύουν δεν είναι ιδανική λύση αλλά βραχυπρόθεσμα το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της νεανικής ανεργίας. Χιλιάδες έχουν εν τω μεταξύ μεταναστεύσει. Στην ελληνική κρίση η μετανάστευση ήταν και είναι μια βαλβίδα αποσυμπίεσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Sooc