Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Αδιάθετα παραμένουν τα αντιγριπικά εμβόλια

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Αδιάθετα παραμένουν τα αντιγριπικά εμβόλια

Αδιάθετα στα ψυγεία των φαρμακείων παραμένουν τα αντιγριπικά εμβόλια, επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η ζήτηση είναι χαμηλή με το ποσοστό των αδιάθετων εμβολίων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης να εκτιμάται στο 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπότε είχαν εξαντληθεί.

«Φέτος έχουμε πολλά αδιάθετα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Πέρυσι δεν είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και οι πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία να κάνουν το αντιγριπικό, θέλοντας να προστατευτούν στον βαθμό που μπορούσαν. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα και το lockdown που είχαν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η COVID-19, δεν καταγράφηκαν κρούσματα γρίπης. Αυτό δημιούργησε τη λανθασμένη εντύπωση ότι και φέτος δεν θα έχουμε περιστατικά γρίπης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην προσέλθουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι οι ιώσεις εμφανίστηκαν πολύ νωρίς και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επικείμενη έξαρση της γρίπης, ενώ τονίζουν ότι όταν μια χρονιά δεν καταγράφονται περιστατικά, συνήθως την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η γρίπη, θα είναι πιο έντονη και δυναμική».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Επομένως δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος ακόμη και τώρα και να θωρακιστεί έναντι του ιού της γρίπης. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Προτρέπουμε, λοιπόν, τους συμπολίτες μας, ειδικά όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να μην αμελούν την υγεία τους και να φροντίσουν να εμβολιαστούν εγκαίρως».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές αναφέρει ότι «για την περίοδο 2021-2022 παρελήφθησαν περίπου 500.000 αντιγριπικά εμβόλια για όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό 2% παραμένει αδιάθετο στις φαρμακαποθήκες κι ένα ποσοστό 28% στα φαρμακεία μας. Δυστυχώς φέτος καταγράφεται ασθενική ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων και για το λόγο αυτό ο Σύλλογός μας, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας, υλοποιεί αυτό το διάστημα έκτακτη ενημερωτική ραδιοφωνική-διαδικτυακή εκστρατεία υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού».

Όσον αφορά το κόστος του εμβολίου, χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.